HemKrönikorGlenfiddich Fatprover - Harrys Jönköping

Glenfiddich Fatprover – Harrys Jönköping

 

Harrys Jönköping med Glenfiddich fatprover i glasen!

För min del en kväll långt över det vanliga och mycket tack vare en av de skönare människorna jag hitintills snubblat på i denna värld av flytande guld! Jon Espeset heter denna ödmjuka och Glenfiddich älskande eldsjäl som vi återkommer om lite senare här.

Såhär ser entren ut till Harrys
Nu är provningen igång

Provningen:

På tapeten ikväll var en provning för c:a 30 personer på Harrys, eller klubben Sliver rättare sagt, som ägs av Jon i Jönköping. En provning av Glenfiddich och framförallt en selektion av destilleriets fat som man lyckats få tag i prover från. Dessa är alltså inga droppar som

Uppdukningen

finns på marknaden utan kommer från de fat man använder sig av vid blandning av det som sedan blir marknadsförda produkter. Provningen i sig hölls av Pontus Bontegard från Nigab som är sverige ambassadör för bland annat Glenfiddich och även Andreas Hilbrand som är utnämnd whiskyambassadör för just Harrys i Jönköping.

Det första som provades var en XX, eller tjugo, från deras sortiment och har fått sitt namn efter de 20 Brand Ambassadors runtom i världen som fick välja ut varsitt fat som sedan blendats ihop för att framställa denna whisky. I dagens läge tror jag det nu är tredje utgåvan som har släppts. Har provat denna en gång tidigare och gillat den men nu när man vet var namnet kommer ifrån och vad den betyder för Glenfiddich så fick det en helt annan betydelse kände jag. Det är en fantastiskt mild, len och god whisky med gott om fruktiga toner, med en fantastisk balands, som jag varmt rekommenderar att man testar.

Resterande glas bestod av fatprover som nämnt där det var två stycken mature samples och 3 stycken från deras reserve cask collection. Flera av dessa var ju då såklart från de

I glaset denna afton

enskilda fat som hade valts ut at bli XX som tidigare nämnt, detta gjorde ju saken ännu roligare. Ett par riktiga ”sherrybomber” som ju ej riktigt är min grej men kvaliteten går ju inte att ta miste på och en rökig variant som tyvärr var kvällens enda besvikelse då den var ganska fylld av new make toner fortfarande och lämnade smak av såpa i munnen efteråt. Denna får växa till sig ett par år till helt enkelt.

Men allt som allt, för en ganska novis Glenfiddich drickare som jag, så var det fantastisk whisky som bjöds (kan va så att en o annan slank ned även efter själva provningen). Min Glenfiddich ögon har öppnats på en helt ny nivå.

Jon Espeset – Ägare av Harrys, Sliver och Red

Tre egna ställen men som alla är sammanhängande med inomhuspassage. Denna man, som ursprungligen kommer ifrån Norge, är profilen som anordnat denna kväll där man ordnat en av de finare uppläggningarna jag sett på en provning, helt klart, mycket energi bakom!

Jon Espeset – Ägare

Jon är ju själv en riktig Glenfiddich entusiast och hade kvällen till ära med sig stora delar av hans egna Glenfiddich samling. Måste väl ha varit iaf 30-40 flaskor med oerhört stark dignitet som prydde displayen framför alla törstiga provare.
Jon, som tillsammans med Patrik Snygg, drivit verksamhet inom krögarbranschen sedan 1996 i Sverige, öppnade en restaurang/pub som hette Ringnes, och var dessutom en av grundarna till den välkända ”Piren” i Jönköping som besitter ett antal kvalitativa restauranger som håller öppet på de soligare månaderna på året. Han är onekligen en riktig entreprenör som enligt sig själv innehar diverse olika bokstavskombinationer, snittar 4-5 timmars sömn per natt och mer eller mindre jobbar resterande tid på dygnet. Det är ju en fantastiskt blomstrande

Anordnare Jon i mitten samt provledarna Pontus och Andreas

verksamhet de driver här som bjuder på allt möjligt inom underhåll där whiskyn såklart är det som är mest intressant för mig men har även bl.a. en krogshow som är väldigt populär och en ögonsten i hans repertoar. Ett väldigt gott utbud av högklassig whisky mm finns här att hitta såg jag efter en privat rundtur bakom scenerna, fantastiskt! Även en hel del droppar från nedstängda destillerier såsom Rosebank och Banff kan man få prova. Kan klart rekommendera ett besök vare sig man är whiskyfantast som vi eller inte. Bara att träffa honom och hans personal är mer än nog för att motivera en drop-in!

 

 

 

Så för mig ett oerhört stort tack till Jon, Pontus och Andreas för att jag fick ta del av den här upplevelsen. En kväll jag sent kommer glömma och hoppas vi ses flera gånger i framtiden! Riktigt ”goa” är ni hela bunten! Slainte…

Har är ju för skön
v: Pontus, m:Högländaren, h:Jon

 

Ta en kik på dessa sidor också vettja, bra grejjer!

https://nigab.se/
https://www.harrys.se/restauranger/jonkoping
http://www.slivernightclub.se/joenkoeping/
http://www.rednightclub.se/

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster