HemDoktorn tar pulsenPort Askaig 100 Proof: Ardbegs unga kusin?

Port Askaig 100 Proof: Ardbegs unga kusin?

port askaig

Nej jag tror inte att det är en Ardbeg i den ”hemliga” Port Askaig. Som de allra flesta tror jag att det är Caol Ila som står bakom. Hursomhelst – vad känner ni till om Norrland? Jag och Spejaren var ju som bekant där under BOX-festivalen och tro det eller ej men för första gången residerade Doktorn i en så kallad husvagn (ni vet en sådan från Vi hade i alla fall tur med vädret eller Sunes sommar) och jag blev förvånad: det är ju som ett litet hus eller en bättre paketerad etta på Kungsholmen i Stockholm. Men nog om försäljningen av en husvagn (vill du ha en så ring, ordnar alltid fantastiska kompispriser) och åter till Port Askaig. Sittandes i husvagnen och med bilderna av hur Tyskland triumferande åkte ur EM så tog Spejaren fram sitt senaste kap… en Port Askaig 100 Proof.

Doft: Maritim rök, lakrits, saltvatten, sötma… underbar sötma och se där är det inte lite bacon? Detta är paketerat med ett rejält tryck och nu på efterhand vet jag vad det kom ifrån: de lätta 57,1 procenten.

Smak: Varm, söt, pepprig (sprits på Doktorns språk) vilket gör att den nästan hoppar runt som jag på Gröna Lund i mina yngre år: en riktigt varm härlig sommardag med glass runt munnen, kepsen är på, de utvättade jeansen (det var ju 90-tal) och på toppen av det hela får man sockervadd. Sockervadd runt hela munnen, sockervadd på kepsen och i hela håret… ja jag tror ni förstår känslan. Då kommer citrusen helt plötsligt springande med en Islay-rök som hämtad från Ragnaröken själv.

Finish: Halvlång eftersmak trots att jag tror det finns mycket ung whisky här i, trä som precis sista kådan lämnat och en viss bitterhet.

Sammanfattning: Vad menade jag då med min rubrik? Jo det är ju så att vissa av oss sätter måttstocken för ung whisky med Very Young och Still Young från Ardbeg och det märkliga är att 100 Proof är ju ganska lik och det vet jag inte om jag någonsin påstått om någon whisky (har professorn prövat 100 Proof?). Så sammantaget säger jag att även om viss råsprit kommer igenom tycker jag den sätter en riktigt fin sötma och även om det är Caol-Ila så är det här så nära en ung Ardbeg man kan komma idag.

/Doktorn

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster