Laphroaig Cask Strength Batch 008 är grym men når inte förväntningarna

0

Cs

Man ska vara försiktig med att sätta alldeles för höga förväntningar men det är svårt att inte göra det eftersom Laphroaigs cask strength från förra året: batch 007 kanske var det bästa whiskysläppet under hela det året. Precis som agenten var 007:an en råbarkad lönnmördare, en törstig älskare och en rökig välvuxen karl mitt i kasinot som fick alla oss runtomkring att darra.

Men nog om 007 (ni har nog förstått vad jag menar). Vi på satte så höga förväntningar på årets release att vi köpte 6 stycken var och första provningen gjorde vi tillsammans.

Doft: Varm, torkad röd frukt, trärök, vanilj, tropiska frukter och, i alla fall enligt mig, choklad (vit choklad). Mycket mjukare i doften än föregångaren. Mer som en vacker häst ute på prärien än monstret Goliat eller Katla vi fick förra året.

Smak: Mycket rök (mer trärök, mindre saltvattenrök), peppar, chilli, visa toner av söta frukter, laktris.

Finish: Lång eftersmak med ett visst antal komponenter som hänger kvar – främst rök och medicin.

Slutbetyg: Ingen tvekan om att detta är en fantastiskt bra whisky. Rentav är det kanske så att för en mer ”ovan” Whiskydrickare så föredrar man kanske denna framför 007. Men för oss inbitna i ragnaröken så är 007:an ett mästerverk och 008 en mycket bra Whisky. Hade man försökt addera mer djup i smaken, kanske genom mer frukt och vågat addera mer saltvattenstoner hade man närmat sig 007.

Köpvärd? Ja vilken pris/prestanda. vet vad de gör.

/