Än en gång konfronteras man med Port Askaig, den hemliga destillatören från Islay. Port Askaig är ju namnet på den norra hamnen på Islay, nära Caol Ila och Bunnahabhain, och alls inte ett eget destilleri som man lätt skulle kunna tro om man tittar på flaskorna. Port Askaig ägs av en enligt ryktet impulsiv, lite galen indier vid namn Sukhinder Singh. En av de otaliga historierna om honom handlar om att han behövde anställa en ny brand manager för Port Askaig. Han satt på kontoret och utbrast plötsligt: ”Är det någon som gillar whisky här inne?”. En person räckte upp handen (jag minns inte vad han jobbade med, men det var definitivt inte whisky primärt) och vips så var han utsedd till ny Brand Manager. Snabba beslut och bra whisky på Port Askaig!
Port Askaig 16 är som sina syskon en okänd brygd från Islay. Doften är omisskännlig tungt rökig Islay, nu är vi i havet! Och brinner gör det också.
Smaken är som förväntat: Söt, med mycket tjära, medicinal med vissa svaveltoner i röken. Inte oangenäm alls, men lite svårplacerad. Professorns dom är att detta är en Lagavulin, eller möjligen en udda Laphroaig.
Lätt att gilla för Islay-fantasten!
well I did not know that story, or about Port Askaig. I wonder if the talented trio of WhiskyABC might do us a little ”drink your way around Islay” segment – especially as so many Swedes make the pilgrimage to the island of wonders. Might make a nice section for you to do??
Oh, if you’ve missed Port Askaig you should definitely be on the watch for a bottle of Port Askaig 40. This is for a fact a 40 yo Bunnahabhain and it is probably one of the best drams I have had. Regarding the Islay section: We certainly should (and thank you for calling us talented by the way), and will do an Islay special, as soon as people have forgot that Islay was the only thing we talked about for the first six months of Whiskypoddens existence. 🙂
Sukhinder Singh är en av bröderna bakom The Whisky Exchange och en minst sagt kompetent och medveten whiskypersonlighet.
Den personal han har på sitt kontor är därmed antagligen inte helt vilse i whiskyvärlden även om just whisky inte är det personen ifråga primärt arbetar med.