Michter’s – Vi dyker rätt in i Amerika igen

0

har precis blivit generalagent för ett anrikt destilleri från staterna, Michter’s. De var ett av de riktigt tidiga destillerierna, Michter’s startade under namnet Shenk’s redan 1753.

Det var ett av de stora under 1800-talet i USA men gick mer eller mindre i konkurs under förbudstiden, tillsammans med nästan alla andra destillerier i USA.
I början av 90-talet så köptes varumärket av två entreprenörer som hade tanken om att ta tillbaka det till rötterna. De är nu tillbaka i Kentucky, hjärtat för amerikansk whisky. En rolig sak med Michter’s är att de har två master blenders, en manlig och en kvinnlig. Bägge två signar av varje gång när ett är redo att buteljeras.

Många destillerier lägger sin råsprit på rätt hög alkoholstyrka. Det gör inte Michter’s, de lägger på nedspätt till 51,5%. Mycket lägre än det i branschen vanliga kring 60%.

Michter’s finns nu på beställnigssortimenetet med en range om fyra buteljeringar.
Original Sour mash Whisky, Rye, American och Bourbon. De har alla samma pris, 649kr.

Vi tvekade inte utan högg in på två av de, American och Straight Rye.

20161006_170012.jpg

Taste notes:

American whisky: Den doftar sött men inte traditionell bourbon. Len och skön doft med en härlig smygande kryddighet. Smaken är mjuk och lätt, det är en bourbon i grunden men med en mer intensiv sötma. Inte vanlij utan mer vanillin eller florsocker. Fin olja som kommer i finishen. Som helhet så är det en ung whiskey som håller fanan högt.

Straight Rye: Den här har en försiktig doft. Men det beror nog mer på att vi strax innan doftat på American whisky. Det som lyckas hitta igenom är torkat och strävt korn, lite fruktighet och en pepprighet som vi gillar.
Smak: Den är som den ska söt med lite majsinslag. Pepprigheten bär över från doften. Kanske saknar vi havrepuffarna som vi vanligtvis hittar i en rye.