HemReportageTjejprovning

Tjejprovning

Högländaren provar tjejer???
Nej, det är ju inte riktigt sånt vi håller på med här utan det handlar helt enkelt om en provning ”for girls only”!

Idén kommer egentligen från flera olika håll när jag snackat med diverse fruntimmer runtikring min omgivning där det tydligt visats ett intresse för att prova lite whisky och testa helt enkelt ifall det är nått för dem eller inte. Dock har yttrats att man inte är sugen på att anmäla sig till någon officiell provning i ett ”mörkt rum fyllt med mögliga gamla gubbar som tror sig veta allt om allt”.
Nu är det väl inte min världssyn på whiskypubliken riktigt enligt denna beskrivning, då jag noterat en klar föryngring och tjejifiering på både mässor och provningar sista åren, men man förstår ju ändå resonemanget metaforiskt. Anser ju dessutom mig själv inte vara så speciellt gammal och bara något möglig, framförallt på måndagmornar.
Men jag började fråga runt om det skulle vara intressant med en prova-på-provning endast för tjejer, och fick väldigt positiv respons, så då fick det ju bli av helt enkelt!

Djup fokusering

20 tjejer/damer/fruntimmer/kvinnor samlades denna kväll i tidiga oktober för att få lyssna på den måndagsmögliga högländaren när han presenterar lite av sin syn på whisky och vad denna ädla dryck egentligen är för något och dessutom få prova på lite olika varianter på skotskt whisky. Flertalet närvarande har knappt ens smakat på en whisky och är väldigt tveksamt inställda överlag men ändå tycker det är skoj att prova nått nytt, så man hade ju en klar utmaning här att välja ut passande whisky för ändamålet. Till detta behövde jag lite assistans från våra olika proffs runtom landet så till whiskyurvalet fick jag hjälp av följande whiskyprofiler: Olof Noreus från Pernod Ricard, Tina Sundblom från Clydesdale, Pontus Bontegard från Nigab och Peter Kuuttanen från Symposion. Så ett stort tack för ert intresse och whiskytips till denna kväll.

Det var sedan tidigt bestämt att vi skulle hålla oss till Skottland denna gång som för mig iaf är grunden till whisky, även om det diskuteras om äldre irländska destillerier osv. Whisky för mig är Skottland, även om det finns destillerier i de flesta världens länder snart.

Provningen bestod av 6 stycken skottar till whisky; 1 Blended, 1 Blended grain och resten single malt av diverse slag. Provat blev Highland Queen, Strathisla 12y, Benromach 10y, Glennfiddich 15y Solera, Compass Box Hedonism, Bowmore 18y Deep & Complex.

Jag kommer inte gå in på detaljerna av själva whiskyn i detta fall utan snarare runtomkring hela upplevelsen. Vi började ju med den unga blended whiskyn Highland Queen som möttes av mestadels ganska negativa reaktioner, och detta främst pga av den spritighet som finns. Vatten hjälpte publiken hitta en del goda toner men måste faktiskt medge att jag höll med, den smakade betydligt mer spritigt än jag ville

minnas från sist. Klart bättre än de flesta, kanske alla, i sin prisklass men god kan jag inte riktigt säga denna kväll. Så denna går bort. Men, det är dock så att det var den enda som

Lite suspekt innehåll

kunde räknas bort. Alla andra fick en del positiva omdömen men självklart vissa mer än andra. Glenfiddich tyckte man var trevlig men blev ganska bortglömd ändå i sällskapet. Strathisla var generellt väldigt positivt bemött av de flesta men Benromach var snäppet vassare enligt de flesta. Dock så är det de två återstående som tampades om den bästa whiskyn för kvällen, nämligen Bowmore och Compass Box. De får dela på första platsen men Bowmoren var de flesta ändå väldigt imponerade av då de flesta var väldigt negativa angående rökig whisky men när man klev ett par årgångar och blandar in sherry i leken så blev många trevligt överraskade och många höll ju då denna som sin absoluta favorit. Den är ju såklart betydligt mildare i röksmak än några av sina grannar på ön och skribenten måste medge att han tycker detta är en fantastisk whisky. Min personliga favorit för kvällen och förmodligen i ganska många andra sammanhang.

Compass Box Hedonism är också en intressant whisky och av de jag själv valde till denna kväll. Med grain får man ju fram en väldigt tydlig vaniljsmak från bourbonfat och en starkare sötma än vanligt. Den är väldigt gräddig med toner av kola och smöriga kex. För en söttand och en som inte är så whiskyvan så är detta en klockren whisky att prova på. Är

Google it?

man lite mer luttrad i whiskyns värld så kan man nog uppskatta kvaliten på denna ändå vid rätt tillfälle. Till en dessert på sommaren har jag svårt att tro man kan hitta en mycket bättre whisky.

Totalt sett är jag själv fantastiskt nöjd med kvällen och de flesta medverkande verkar vara av samma åsikt, så väldigt lyckat all around. Lyckades inte konvertera alla till whiskynerdar men en hel del ögon öppnades är jag säker och några har redan visat intresse för att prova ännu mera gyllene droppar. För mig en självklarhet att anordna liknande events i framtiden då det var hur kul som helst.
Hoppas fler kan anordna liknande grejer runtomkring i landet för att öka på den redan växande trenden av kvinnliga whiskyslukare.

Tack till alla medverkande!

Besök följande sidor för mer info om whiskyn:

Benromach:      https://shop.symposionhot.com/product_info.aspx?productid=3003
Strathisla:         http://www.pernod-ricard-sweden.com/hitta-dryck/Whisky/Skottland/Strathisla-12-yo/
Highland Queen: http://www.clydesdale.se/index.php?page=products_showitem&id=5121
Glenfiddich:      https://nigab.se/dryck/glenfiddich-solera-15-years/
Compass Box:  http://www.compassboxwhisky.com/whiskies/index.php?id=7

Som sagt, nöjd!

Tack och Hej!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster