HemRecensionerSpringbank trippel 30/8

Springbank trippel 30/8

Den 30:e augusti kommer tre släpp från Springbank som vi känner igen men är alltså årets nya buteljeringar. En hazelburn som är destilleriets orökiga och trippeldestillerade whisky, vilket är ovanligt just i skottland. Desto mer vanligt i grannlandet Irland.
En Longrow som är deras rökiga dubbeldestillerade samt såklart även en sprinbank som sägs destilleras 2 och en tredjedels gång.

Vid provningsspakarna denna gång sitter, yours truly, Högländaren och Proffessorn. Inte alltid vi håller med varandra om smaker och upplevelser historiskt sett så får väl se hur överens vi är denna gång.

Hazelburn 13y Sherrywood

Lagrats på first och second fill Olorosso fat där yngsta ingående komponenten alltså är lagrat i 13 år.
En väldigt tung sherrydoft är det första som slår och ovanligt kraftig känsla för en Hazelburn, så långt är vi överens. Proffessorn nämner det vara en väldigt stiltypisk springbank signatur, nästan mer faktiskt än just en springbank, med sultaner och typiska tunga olorosso smaker. Jag själv måste medge att jag får en känsla av torv i den här och nära på en rökig känsla medan herr Proffesori hänvisar mer åt tunga fatkänslor och en bitter sherrysmak. Vi syfter nog på samma del av paletten men upplever den något olika. En alltigenom trevlig whisky denna men inte för den klenhjärtade. Stora tunga smaker med tydlig fatkarraktär som behöver uppskattas om man ska gilla den här. Bitterheten kan jag hålla med om lämnar spår i eftersmaken men för personlig del är detta alltid något jag uppskattar så länge det är inom reson. En bra jul/vinter whisky vill jag nog påstå.

Prisvärdhet – Ok men lutning åt Nja!

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40319-01
Pris: 928 kr
Alkoholhalt: 47,4 %
Fat: 100 % Oloroso sherryfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 9 000 fl.
Antal flaskor till Sverige: 594 fl.

 

 

Longrow 18

Har själv inte provat denna på länge men vet mig att jag tyckte den var GRYMT god sist så ska bli riktigt spännande att prova årets utgåva.

En relativt påtaglig rök i denna doft, en söt rök. Det blir en väldigt söt doft i stort med nått honungsglaserat på grillen som precis börjar ta sig och ryka upp ordentligt. I smaken är röken lite mildare än i doften och jag tycker både doft och smak är oerhört väl balanserad, komplex, väldigt njutbar.
Nalleh Puhs självklara val till grillen säger Proffessorn så kan bara tolka det som att vi faktiskt är överens. Det finns en viss fruktighet i den här också men den söta röken är det framstående och man måste fokusera ganska hårt för att komma ner på de mer komplexa komponenterna. Lite blandning av fräscha frukttoner, äpplen, med även diskret kryddade russin är nog det närmaste jag kan komma, viss vanilj med ganska milt.
Men denna är bra! Man har höjt priset lite mot vad jag iaf vill minnas att den kostade förut, men det är en jäkla bra whisky, behöver förtydliga detta ännu en gång.

Prisvärd – Ja, faktiskt!

 

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40322-01
Pris: 1 448 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 60 % sherryfat, 40 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 4 800 fl.
Antal flaskor till Sverige: 77 fl.

Springbank 21

Har provat en tidigare utgåva en gång av denna och var inte speciellt övertygad, speciellt inte i samband med priset men ska ge mig på denna med ett vidöppet sinne! Denna är 70% Romfat och 30% Bourbonfat

Mhmm Päron, me like! Första som slår mig i doften och det är en doft, och smak för delen, som alltid gör mig lite extra lycklig. Skulle spontant gissa att det kommer från bourbonfaten men är klart det som sticker ut längst. Päron som är dessutom kanderade eller stekta med en god mängd honung för den här luktar riktigt sött. Inte riktigt lika mycket min grej men en härlig doft totalt sett med sötma, frukt och en del blommighet och nyklippt gräs. Proffessorn lägger till att den även doftar Lakrits vilket jag ej känner men tycker helt klart det kommer fram i smaken däremot, oerhört tydlig lakrits. Karamellkola, honung, trä, rök, kardemumma med lite olja och kol lägger även han till. Och för att avsluta är vi faktiskt rörande överens att det är en komplett och bra whisky men 15-åringen från springbank är roligare, och för mig en whisky jag föredrar. Men den är ganska unik om man frågar mig.

Prisvärd – Njae helt enkelt. Bra whisky helt klart men njae.

 

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40321-01
Pris: 2 625 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: 70 % romfat, 30 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal: 3 700 fl.
Antal flaskor till Sverige: 59 fl.

 

För att summera detta så tycker jag faktiskt båda provarna har varit rörande överens, ovanligt så till och med! Det här är bra whisky, det är inget snack om den saken men de lockas ju såklart mest av personer med lite mer lössläppt plånbok än standardsvensson skulle jag säga. Dyrt men bra! Jag som kanske tillhör den lite snålare målgruppen kommer nog dra mig från att handla med Longrow är nog den som ev kommer kunna öppna mitt dollarsinne i denna skara.

Dessa släpp sker genom Symposion
http://www.symposionhot.com/

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster