HemNyheterIndien på frammarsch: Vi provar Paul John

Indien på frammarsch: Vi provar Paul John

Indisk single malt whisky är för oss i väst nästan synonymt med Amrut. De har haft en särställning eftersom de tidigt satsat på att marknadsföra sig utanför Indien. Whisky i Indien är dock mycket större än så, även om det till stor del är så att den inhemska markanden till största delen består av olika melassdrycker som kallas whisky, men knappast uppfyller några skotska kriterier.

Därför är det extra roligt när nu ytterligare en single malt från indien gör entré i vår del av världen. Det handlar om Paul John från John Distillers, ett destilleri som startade 1996 och satsat på att göra single malt av skotsk typ.

Deras utbud består mest av NAS-utgåvor (ej åldersangivna) vilket sannolikt förklaras av att de är unga, inte på grund av snålhet, utan för att det inte går att långlagra whisky i det klimat som finns i Indien. Whiskyn åldras snabbare, men framförallt försvinner uppåt 15-20% ur faten varje år, vilket inte skulle lämna mycket kvar om man lagrade i 10+ år som är kutym i kallare länder.

Jag har provat en del av deras utbud och här kan ni läsa mina intryck:

Paul John Brilliance
En helt orökt whisky lagrad på bourbonfat i 3–5 år. Receptet bygger på inhemskt sexradigt korn som odlats vid gränsen till Himalaya.

Ung, fruktig, men inga tydliga feltoner. Tankarna går till orienten när man smakar den, den har också en smak som jag förknippar med lång jäsningstid och som jag gillar. Det finns en hint av rökelse i doft och smak.

Artnr: 84956-01
Pris: 579 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: First fill Bourbon Cask

Paul John Edited
Edited är en bourbonlagrad whisky som har ett litet inslag av rökt malt. Torven har importerats från Skottland och mältningen gjorts på plats i Indien.

Ganska lik Brilliance i stilen, men adderar en mycket speciell lite gummiartad rök. Inte så gummiartad att jag tycker att det förstör, och jag är känslig för den här tonen. Även denna känns ung, men med en överraskande lång finish.

Artnr: 82119-01, BS
Pris: 596 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: First fill Bourbon Cask

Paul John Bold
Den första 100% rökiga whiskyn från Paul John. Torven kommer från Islay och mältningsprocessen har utförts på John Distilleries anläggning i Goa.

Nu kommer lägerelden! Överraskande komplex med kryddor, örter och svårdefinierade orientaliska noter. Indisk lägereld med curry helt enkelt. Den här faller mig som rökälskare i smaken, men tro inte att det är en Islay-klon, den här har en alldeles egen karaktär.

Artnr: 83260-01, BS
Pris: 619 kr
Alkoholhalt: 46 %
Fat: First fill Bourbon Cask

Paul John Classic Select Cask
En helt orökt whisky som lagrats på refill bourbonfat och buteljerats utan kylfiltrering.

Men vad nu? Den här serien med Cask Strength, ofiltrerad whisky borde ju rimligen ha än med karaktär. Det stämmer dock inte på den här, spritstyrkan finns där, men den är inte lika rolig som de jag provade i standardserien. Kanske mer balanserad men på bekostnad av upplevelsen.

Artnr: 80133-01, BS
Pris: 758 kr
Alkoholhalt: 55,2 %
Fat: Refill Bourbon Cask

Paul John Peated Select Cask
En ofiltrerad ex-bourbon-buteljering på fatstyrka. Kornet har odlats i Norra Indien och mältats i Goa med importerad torv från Islay.

Som en Islaywhisky med tunga inslag av barbeque-rök och sötma. Överraskande god i jämförelse med sitt orökiga syskon. Även den här har något orientaliskt exotiskt i smaken som jag har svårt att sätta fingret på. Jag gillar den!

Artnr: 82269-01, BS
Pris: 788 kr (tidigare 1 003 kr)
Alkoholhalt: 55,5 %
Fat: Refill Bourbon Cask

Paul John Singe Cask #819
En buteljering av ett enda fat på mäktiga 60,7 %. Whiskyn är 100 procent rökig singelmalt, ofiltrerad och ofärgad. Endast ett fåtal flaskor finns tillgängliga. Kornet har odlats vid Himalayas sluttningar i Punjab och mältats med torv från Islay.

Perfekt balanserad rök, sötma och kryddighet. Märkligt nog kanske den mest balanserade efter Classic, men den här är fortfarande väldigt rolig trots det. Mycket attityd utan att det går över styr helt enkelt.

Artnr: 83309-01, BS
Pris: 1 292 kr
Buteljerad: Juni 2016
Alkoholhalt: 60,7 %
Fat: First fill Bourbon Cask

Så, hur ska man summera intrycken? Jag är glad att jag fick chansen att prova denna för mig okända indier. Jag kom på mig själv under en resa till USA i somras att faktiskt välja just Paul John i en whiskybar som i övrigt hade ganska standard whiskyutbud.

Det är ingen tvekan om att ambitionen hos Paul John är hög och att de konkurrerar i det högsta segmentet av asiatisk whisky, även om jag själv kanske tycker Amrut och även Kavalan har kommit lite längre.

Jag tror att många som provar Paul John kommer hitta en ny favoritwhisky, det finns en mycket egen karaktär och gillar man den så är det svårt att hitta någon jämförbar.

Det enda som är lite synd, och det gäller faktiskt all asiatisk whisky, är att prislappen åtminstone i Sverige blir ganska hög i förhållande till upplevelsen, whiskyn hamnar i ett segment där den konkurrerar med väldigt bra skotsk (och även annan) whisky.

Ser fram emot nya spännande utgåvor från detta destilleri!

Föregående artikel
Nästa artikel
RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster