HemRecensionerGlenfiddich Solera 15yo

Glenfiddich Solera 15yo

Glenfiddich Solera 15yo är inte en helt ny whisky, men en som åtminstone på pappret är väldigt spännande. Det vore tjänstefel att inte testa den här, så det är klart vi gör det!

Glenfiddich är ju en av de äldsta destillerierna som återfinns i Systembolagets sortiment, inte utifrån destilleriets ålder, utan som en av de första single malterna som vi kunnat köpa i Sverige. De dök upp redan i mitten av 1900-talet i sortimentet i en tid när alla drack blended och single malt var något konstigt och ovanligt. De lyckades, enligt min åsikt, genom att det är en single malt som är lika försiktig och balanserad som de mest nyanserade blendedmärkena.

Ganska ovanligt och unikt för denna utgåva är att den lagrats på ett 50000-litersfat som Glenfiddich kallar för Solera. Solera är egentligen ett system med fat där man fyller kontinuerligt och flyttar mellan faten som främst används för andra vin- och spritdrycker, men de har sin egen take på det genom att aldrig tömma det gigantiska fatet till mer än 50% och hela tiden fylla på med ny femtonårig whisky. Tanken är att man ska få en mer komplex och bättre balanserad slutprodukt.

Så hur är den då? Jag skulle kunna skriva långa utläggningar om den försiktiga och förhållandevis komplexa doften och smaken, men problemet är att man nästan måste vara master blender för att ta ut noterna. Som med så många andra Glenfiddichs är den oerhört len och försiktig i smak och doft, och jag måste nog närmast säga att den smakar och doftar ”whisky”. Jag vet att det inte är ett vedertaget begrepp, men om ni provar den kommer ni förstå vad jag menar.

Den är så försiktig att det inte är meningsfullt att beskriva den, och det som i pressreleasen beskrivs som ”en tydlig whisky med många smaker som tar för sig” är direkt missvisande. Det är en otydlig whisky med många smaker som knappt går att urskilja.

Med det sagt så är det mycket hög kvalitet, det är ingen spritighet, absolut inga dåliga smaker, den är så len så man tror den är nedvattnad. Jag kanske till och med skulle beskriva den i termer som lättdrucken utan att för den skull vara låg kvalitet.

Vem passar den för då? Utan tvekan alla som gillar riktigt bra blended-whisky. Den här sopar banan med det mesta i blendedväg. Den kan nog också uppskattas av de som absolut inte gillar när whisky smakar ”mycket” av något, men som hellre vill ha något neutralt och gott.

Prismässigt ligger den här bra, en femtonårig single malt för under femhundralappen hör inte till vanligheterna.

Glenfiddich Solera 15 40%
Artikelnr: 308
Pris: 499:-

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster