HemRecensionerFyrtal i Balvenie

Fyrtal i Balvenie

Balvenie har ju varit i ropet hos oss på redaktionen sedan vi fick den enastående äran att genomföra en privat provning med MBE David Stewart på serien DCS3, ni vet, de där fem flaskorna som kostar en trekvarts miljon.

Nyligen släppte Balvenie något mer sansat prismässigt, nämligen en trio med single barrel-utgåvor, en 12, en 15 och en 25-åring i gott sällskap av den numera legendariska Balvenie TUN 1509, denna gång batch 4. Det är alltid kul när de stora destillerierna väljer att göra något mer unikt, och mer unikt än single cask blir det ju faktiskt inte.

Balvenie 12 y12:an doftar vanilj, och ek, och sedan lite mer vanilj. Det roliga är att den är helt konsekvent i smaken. Det här är så nära vaniljkräm lagrat på ekfat man kan komma, och så otroligt typiskt Balvenie när de inte blandar in en massa sherry. Såklart hittar man också en fruktig ton i smaken, och en viss nästan lite örtig kryddighet. Ren, skär njutning och gillar man amerikansk ek så blir det inte mycket bättre. Enda minuset är att den är nedspädd till 47.8%, den här hade varit spännande i fatstyrka.

Balvenie 15 yMen oj, det här var en trevlig doft. Den 15-åriga har påtaglig sherry, men också andra mörka toner. Men i smaken! Vad är detta? Det är en av de märkligaste smakkombinationer jag träffat på. Sandelträ, kumquat, mandel och rosenvatten exploderar i munnen som om det vore något mellanting mellan orientalisk parfym och sherrylagrad whisky. Ett perfekt exempel på vad man kan hitta i en utgåva från ett enda fat, den här smaken skulle nog ingen få för sig att blanda ihop avsiktligt, men det är spektakulärt annorlunda och riktigt gott i lagom mängder. Inte något som kommer bli en huswhisky för någon tror jag. Ska prova att ha den som parfym imorgon och se vad jag får för reaktioner.

Balvenie 25 y singel barrelDen sista i single cask-serien då, som kanske är den minst sannolika att köpa pga priset? Med 25-åringen kom efterrätten, och vilken efterrätt sen. Det börjar med en honungssöt sockerkaka, som sakta glider över i en jordig ekighet som accelererar, men saktar in precis innan den ska ta över. Finishen är gräddig och tjock, med en mörk mossig ton som ligger som ett trevligt ackompanjemang till kakfesten. Fantastisk balans för att vara en single cask. Prisvärd? Inte mycket är prisvärt i denna klass.

Balvenie TUN 1508 batch 4Turen har kommit till den sista, den som är mig mest bekant, Balvenie Tun 1509. Detta är batch 4, och jag avgudar de tidigare batcharna, även om de kanske har stagnerat en aning. batch 4 görs av 23 utvalda fat som blandas i en tank där de får gifta sig i flera månader. Den här börjar bra i doften, det är inget snack om att det är bra grejer som de har hällt ihop, men den är lite tunnare i doften än sina föregångare. Smaken är som förväntat ett potpurri av komplexa, delvis unga, men mest gamla smaktoner, där faktiskt sherryn inte spelar förstafiolen. Jag upplever att den här är mer tillrättalagd och polerad, kanske till och med försiktigare än sina föregångare, och det är inte odelat positivt för min del. Kanske är det helt enkelt så att jag gillade den något större uppkäftigheten som jag vill minnas från tidigare batchar? Oavsett tror jag det här kan bli en favorit hos många, det är en komplex honungsfylld, sherrylagrad dröm.

Jag inser så här med facit i hand att jag återigen när det kommer till Balvenie blir jag antingen överraskad eller nöjd (eller ibland både och), men det är lite så de funkar. Det ska bli lika spännande att se vad som kommer framöver!

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 year
Artikelnr: 85088
Pris: 696 SEK
Alkohol 47.8%

The Balvenie 15-Year-Old Single Barrel Sherry Cask
Artikelnr: 85241
Pris: 990 SEK
Alkohol: 47.8%

The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years
Artikelnr: 85205
Pris: 5140 SEK
Alkohol: 47.8%

The Balvenie Tun 1509 Batch 4
Artikelnr:
Pris: 2899 SEK
Alkohol: 51.7%

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster