HemPå platsWapnö 2017 - Intervjuer och Experiment.

Wapnö 2017 – Intervjuer och Experiment.

Under min lördag som jag spenderade på mässan så fick jag lite one-on-one tid med 3 stycken fantastiska whiskymänniskor, alla vars erfarenhet klart överstiger min egen vilket gjorde upplevelsen väldigt spännande och lärorik. Nedan en snabb överblick av våra samtal och deras svar på mina förberedda frågor från dagen, och såklart deras lekar med min försökskanin Ida!

Hans Vincent – Whiskytaste

Mr. Vincent har jag träffat vid ett tillfälle tidigare och såg fram även emot denna träff, även om han är stor, burdus och lite skräckinjagande. Eller? Frågar man honom själv så får man svaret att han är en skitstövel vars främsta mål i livet är att ha kul och likaså även i

H&H – Hans och Högländaren

whiskyvärlden. Efter ett antal goda skratt, fantastiska whisky och ett par cigarrer så måste jag dock kalla honom en lögnare – Skitstövel är bara en fasad då det gömmer sig en varm och grymt underhållande människa strax under ytan! Whiskytaste kör han med ett par andra, bl.a. Jonas Persson som också befann sig på mässan denna dag, men har även Mellgrens tobak så han körde två olika utställningar denna helg. I ungefär 5-6 år har han sysslat seriöst med whisky och för hans handlar allting om smaker och upplevelser. Han älskar att lära människor att upptäcka nya smaker och kombinationer så det handlar om betydligt mer än bara whisky för honom. Sist vi träffades fick jag någon stark whisky och en ostbit i munnen samtidigt som orsakade en riktigt pepprig smakexplosion som jag sent kommer glömma. En fantastisk man och ett sant nöje att lite tid med honom på mässan.

Besök deras sida på: www.whiskytaste.se

Efter Jonas så fick Hans vara näst på tur för experiment med kaninen! Först slängde han fram en Paul John orökig på 46%. Ida ser lagom imponerad ut… Ett par droppar vatten adderas, men Idas ögonbryn är fortfarande höjda med bekymmer. Efter ett tag ger Hans upp denna och tar fram en Dailuane från Hart Brothers som är en cask strength men som vattnas ned ordentligt. Detta släpper ned ögonbrynen något och ett försök till smile syntes om man tittade noga. Men Nikka 12y är fortfarande i ledning tycker kaninen innan vi går vidare.

Magnus Fagerström – Drams & Dreams

Jag har tidigare kört en provning som Magnus höll i på Linköpingsmässan men första gången jag fått chansen att kika under huven på honom så detta såg jag såklart fram emot! Magnus, som är ett tungt namn i Sveriges whiskyvärld nu för tiden, har haft ett intresse för whisky på ett eller annat vis i ungefär 25 år nu och det började tydligen med

Magnus med en Sansibar Samurai!

Lagavulin 16y, som faktiskt var precis samma whisky som fick upp mina egna ögon för den ädla drycken. Drams & Dreams som hans egna företag idag heter är en del av Clydesdale och han har kört det sedan 2015. Tidigare har han jobbat för Symposion och även Box destilleri. D&D fokuserar främst sitt sortiment på 7 stycken privata buteljerare, från tyskland de flesta och bland annat en av mina favoriter – Sansibar, men på mässan fanns även ett stort sortiment från Clydesdale. Sansibar, Maltbarn, Malts of scotland, Best dram och Scotch single malt circle är några av dessa. Magnus, som själv har en samling på ungefär 1000 flaskor, har även en whiskyklubb som förmodligen är landets största med över 500 medlemmar.

www.magnuswhisky.com
www.drams.se

Nu fick Magnus chansen med kaninen! Kaninen medgav att munhålan börjat bli bortdomnad och att viss tröttnad på leken börjat uppkomma. Magnus gnider lite på sina geniknölar men sliter till sist fram en Ben Nevis Raw Cask på 18 rara år. Såklart även efter nedvattning här men nu ser kaninen nästan lite nöjd ut när första dropparna åker ner. ”Jomen denna skulle man nog kunna tänka sig smaka fler gånger” har jag för mig kommentaren blev (men inte nu och inte ikväll). Men denna går upp i ledning och petar ned Nikka 12y på silverplatsen.

Ulrik Nordin – Braunstein

Ulrik är Braunsteins ambassadör här i sverige, vilket jag inte hade nån aning om, så lyckades ej förboka tid med dem men vänligt nog så tog han och hans fru sig tiden för mig ändå för en snabb intervju! Braunstein har jag endast provat ett par olika sedan innan så var en intressant genomgång jag fick. Ulrik i sig är gammal i gemet vad gäller whisky och alkoholhaltiga drycker över lag. Han har arbetat med alkohol på ett eller annat vis sedan han var 18, idag är han i pensionsålder, matten får ni göra själva. Han öppnade Sanvikens första pub som han drev i många år så har han tidigare även jobbat 7 år med Mackmyra,

Ulrik Nordin

där han även har 16 fat om jag noterat korrekt (var rätt högljutt i lokalen vid detta tillfälle). Även en gedigen arbetserfarenhet på Arlanda Taxfree butiker! Så här ligger man ju minst sagt i lä. En alltigenom härlig och ödmjuk herre på alla sätt vid som var på mässan med sin minst lika trevliga fru denna dag! Jag fokuserade på deras whisky på Sauternes fat som var rakt igenom en trevlig upplevelse och jag har aldrig känt så stark nötighet/nötsmak i en whisky förut. Så då bjöd den ju på både söta upplevelser men även en hel del beska från nötigheten, men en bra balans och en klart bra whisky! Provade även ett rökigt recept på romfat men fick återigen medge att rom och romlagrade whiskyn inte är min grej, sötman blir för påtaglig för mig och det finns alltid någon sorts medicinal ton i rom som skär sig i mina lökar. Men bra kvalitet på deras whisky!

www.braunstein.dk

Försökskaninen fick smutta på ett orökigt recept på romfat men det fnystes och harklades en del så den fick tyvärr inte godkänt, anar att hon börjat tröttna något på detta experiment nu! Sedan kom domen att det ej blir någon mer whisky för Ida denna afton. Så med andra ord kan vi konstatera att Raw Cask – Ben Nevis blir dagens vinnare för Ida med Nikka 12y på en andra plats. Tack till Ida som gick med på att vara kanin denna kväll och även ifall hon har lite svårt att få ner sprit generellt så fanns det ett par som var ”Helt ok” och lite därtill. Så hittills lever nog min teori vidare med lite extra krydda på moset skulle jag påstå.

Min favorit för kvällen blev en Paul John som Hans presenterade. Single Cask Peated fat 819. En väldigt komplex whisky som jag aldrig hade gissat på single ekfat, utan hade kunnat svära på åtminstone en finish på någon form av sötare sherry. En komplex whisky som spretar åt lite olika håll men oerhört välbalanserad tillsammans med en diskret men tydlig rök. Som vanligt med indiska varianter så är den otroligt mogen för sin låga ålder. Den har även en riktigt tydlig fatkarraktär från eken vilket är något jag nästan alltid uppskattar hos en whisky, speciellt om det blir välbalanserat med vag eller starka röktoner.

Nu till frågorna och de svar som dessa whiskyvandrare bjöd på:

Har du en favoritwhisky/Destilleri?

Magnus – Glen Grant (Dom gamla) men även Benriach, som han har en oerhört samling med.
Hans – Paul John och Mortlach, väldigt välbalanserade.
Ulrik – Highland Park, en väldigt manlig whisky.

Har du några teorier om framtida trender i whiskysverige?

Magnus – Extremiteterna fortsätter, ev mer på blended scenen och ger Higland Queen som ett varmt exempel.
Hans – Framförallt att Rom kommer ta över en del av marknaden, mycket beroende på de höga whiskypriserna. Bland whisky så tror han rökiga varianter kommer att avta mer och mer.
Ulrik – Kunde inte läsa mina egna anteckningar, får fånga honom igen nästa gång =)

Hur mycket tror ni emballage, lappar och marknadsföring påverkar amatörer och entusiaster?

Magnus – Väldigt stor påverkan på massorna, men mindre på mer erfarna kännare.
Hans –  Väldigt stor påverkan, även på nerdarna, inte bara på massorna.
Ulrik – Ej Stor för de som kan lite om whisky men stor på okunniga.

Ardbeg och Highland Park, varför är dom så populära i Sverige just nu?

Magnus – Alla har hört hur bra dom ”var”, innan dom stängde (Ardbeg). Samlare som betalar. Highland Park var väldigt bra men nu mest marknadsföring.
Hans – För att folk kan uttala det
Ulrik – HP för att man marknadsför med vikingar som är nära hjärtat för svenskar. Ardbeg osäkert.

Har ni något ni irriterar er på inom sveriges whiskyscen?

Magnus – ”Flipping”; Folk som bara köper och säljer för att tjäna pengar utan att ha något direkt intresse för whiskyn i sig.
Hans – Systembolagets uppbyggnad. Borde kunna finnas specialiserade butiker bara för whisky, öl osv enskilt och utöka deras sätt att jobba. Borde kunna få in provsmakning i butiker kontrollerat på något vis, öppna upp det lite mer.
Ulrik – ”Fulwhisky”; Ex att kalla statesman för whisky, borde vara ett helt annat namn på dom.

Vill avsluta detta reportage med att återigen tacka alla för er tid och entusiasm, även

Lite spill i skägget kanske?

denna skäggiga juvel som hjälpte till bakom Drams & Dreams monter! Niclas Brag.

Under denna mässa kom jag även på hur Stepdans uppfanns! Folk som står i kö till toaletten i en gammal lada med hårt trägolv strax utanför Halmstad!!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster