HemPå platsUppsala Beer & Whiskyfestival 2017Whisky med semla – Flip eller Flop

Whisky med semla – Flip eller Flop

Utmaningen – Whisky med Semla

Igår gav vi Tommy Isaksson, Brand Manager från Berndtson Brands, en riktigt svår utmaning. Vi ville ha fem stycken whisky att prova till semlor och han såg lite skrämd ut till en början. Men han antog utmaningen och kom tillbaka med en stark samling whisky. Semlorna kom från ett lokalt konditori i Uppsala som stoltserar med att vara hovleverantör. Så vitt vi vet så var detta första gången i världen som whisky provats officiellt som dryck till semla, så vi var otroligt spända av förväntan.

Foodpairing med semla

När man kombinerar alkohol med mat så får ingen del vara för stark jämfört med den andra. Tanken och idén är att drycken och maten ska bli bättre av att paras, inte slå ut varandra. Den här gången är det semla som ska matchas och då är vi ute på okända vatten. Sötman och krämigheten i semlan bör kunna paras bra med liknande toner i whisky. Mandelmassan med dess nötighet kommer vi också försöka lyfta. Något som kan vara svårt med att para just whisky är att den ofta har hög alkoholhalt och i förhållande till en semla så kan det bli trångt på paletten.

Nu kör vi igång – Semla Vs Single malt

SemmeluppställningenOld Pulteney 12
Det Tommy letar efter att matcha här är oljigheten som kommer från de låga kopparpannor som används vid tillverkningen. Detta med den lägre alkoholhalten på 40% ger en robust smak som vi hoppas kan bråka på ett fint sätt med sötman.

Kommentarer: Det här var ju riktigt gott! Precis som Tommy trodde så funkar detta riktigt bra. Sötman blir ljuvlig och de lever tillsammans, grädden fungerar verkligen här. Pairingbetyg: Väl godkänd+

Old Pulteney 21
Denna har legat 19 år på ex-bourbonfat och sedan mognat 2 år på first fill oloroso. Nu är det christmas cake som vi sätter våra kort på. Kan Olorossolagring höja semlan?
Kommentarer: Sherryn är lite stökig och knuffar undan semlan för fort. Gott men mer komplement än en lyckad matchning. Whiskyn sätter en trevlig men tung stämpel på semlan, dock ett gott avslut. Pairingbetyg: Godkänd

Balblair 1990
Den här har två år finish på olorosso precis som den senaste vi provade men med några år till på ex-bourbonfat. Det finns mycket mer nötiga toner här och karamell men visst är det en olorosofinish. Den är gjord i lökformade pannor som man ofta hittar i Speyside. Nu ställer vi oss frågan är nötter + mandelmassa = kärlek?
Kommentar: Sherryn rusar in och tar tag i semlan men de kommer snabbt överens och gud vad bra det är. Semmlan får plats med whiskyn och nöttonerna är underbara. Lite citrusnoter spelar på tungan och det gör den ännu bredare. Då jag gillar sherrylagring med finess så blir detta vinnaren i dagens flight. Sällan har semla varit så gott. Pairingbetyg: Väl Godkänd+

anCnoc 18
Denna har Tommy tagit med som ett wild card. Bourbon och olorossofat. Mer citrus än de tidigare I flighten. Det är vad vi ska försöka leka med här. Frukten och det som funnits i de tidigare är här men nu är det citrusen som ska leverera. Estrigare än de tidigare.
Kommentarer: Den här var trevligare utan semla. Grädden, brödet och mandelmassan står pall för whiskyn lite väl mycket. Trevlig whisky men utan semla. Pairingbetyg: Icke Godkänd

anCnoc Stack
Även denna är ett wild card men ännu mer vågad än den förra då vi nu även har rök med i bilden. Den har en fin sötma i början men inlandsröken hoppas vi kommer lira en rolig match med semlan.
Kommentarer: Här överraskar wild cardet och får faktiskt ta en reservplats i laget. Torven kommer på något konstigt sätt in i grädden och gör den ännu godare och nöttonerna lever här med. Dock ska det sägas att det behövs en väldigt liten sipp. Det är kanske en roligare upplevelse än en bra matchning. Pairingbetyg: Godkänd utan marginal.

Resultatet

Vinnare Tommy: Balblair 1990 är vinnare med hårfin marginal för att det var en så väldigt Vinnarna i semmelutmaningenrolig matchning och att se hur väl det fungerade och nötigheten var ju så bra. Men Old Pulteney 12 med kombinationen sött, lägre alkoholhalt, oljigheten och krämigheten är nästan lika bra.
Vinnare Spejaren: Nu är jag kanske lite tråkig när jag har samma topp två som Tommy, men det var de två som tydligt stack ut och gjorde både semla och whisky bättre. Men för mig så vinner Old Pulteney 12 av den enkla anledningen att den är så mycket överkomligare i pris.

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster