HemPå platsStockholm Malt, Mat & Destillat 2017Balblair: nu är det dags att jämföra en hel range

Balblair: nu är det dags att jämföra en hel range

Vi startar med en Balblair 2005 (10 år gammal) som legat på ex-bourbon. En trevlig guldig smak fyller glaset och doften den fylls av en väldigt trevlig citrus, maltighet, bacon och sockerbrända äpplen. Smaken är helt gudomlig enligt mig: vilka äpplen (som för en gångs skull inte är gröna, de är röda!), fin salt, peppar, en del chilli och på en bädd av fin vanilj. Gammal vanilj. Jag är imponerad… Bodestedt står och njuter bara som en kameraman kan…

Nästa blir 97:an som är en single cask på 19 år. Doften är något tunnare än föregångaren men man kan känna att alkoholhalten gått upp en del. Mycket päron och mycket trevlig vanilj. Smaken innehåller fin peppar … eller nu när jag tänker efter en riktigt pepprig peppar (kan man skriva så?) kombinerat med riktigt röda höstlöv.

Next one up: Balblair 99: En blandning där även Oloroso ingår. Denna är buteljerad 2015 och versionen vi prövar är andra releasen. Bodan säger direkt att detta är hans favorit … och doktorn måste ju hålla med. Denna är den mest utvecklade hittils och håller verkligen måttet när det gäller att vara i förarsätet gällande Whisky.

Balblair 90: Oh underbar är det första som man tänker på direkt när man doftar på den – trevliga toner som vi minns från de tidigare utgåvorna men träet kommer fram på ett helt annat sätt blandat med marmelad, apelsin och russin. Ja med en sådan start hur är då smaken: bred , fin, stark alkoholhalt… men så fantastisk fin rund smak, russin, frukt… ja allt det vi kan få från sherry. Detta är världsklass.

Balblair 83: i denna provning kommer vi göra en parning mellan 83:an och… ja vem dök upp? Ingen mindre än CC Eikner – detta innebär att detta blir någonting unikt. CC har med sig Hingstin Eko Stout som provning och detta är chansning. Men som vi känner CC – han har helt rätt. Den torra stouten gör att whiskyn växer. Malten kommer fram, frukten kommer fram ovanpå detta mullriga mörka öl. Kryddor och lycka blandas med eufori och gifter sig bra med himlens smaker.

Som en topp på detta prövade vi sedan att matcha Balblair 90 med ölen vilket faktiskt blev dagens vinnare. Om ölen fick whiskyn att växa med 83:an så växer sherryn i 90:an ut till att bli Babylons hängande trädgårdar. Kvällens vinnare!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster