HemNyheterThe Macallan Edition No 2 - Vi testar nyheten från Macallan

The Macallan Edition No 2 – Vi testar nyheten från Macallan

Den 20:e januari kommer uppföljaren till Macallans Edition No 1. Vi är något sena i Sverige med denna release då den kom redan 2016 på andra marknader. Edition är en serie som destilleriet vill släppa en release om året av, vi får se om vi hinner få Edition No 3 lagom till jul eller om Systembolaget bestämmer att det helt enkelt är en januariwhisky i Sverige. Denna gång får vi i alla fall 600st flaskor till Sverige av Macallan Edition No2.

Vad är Edition

På Macallan är man väldigt stolta över sina fat. De är det destilleri som spenderar mest av alla på just fat och hela 80% av smaken i Macallan kommer från faten. Från att fatet väljs till dess att whiskyn är redo att tappas så är inget annat destilleri är lika bra på trä, lagring och fatvård. Det är denna kärlek till faten man vill hedra med Edition serien. Allt detta är enligt Macallan själva så fråga inte mig hur de kom fram till just siffran 80% eller något av det andra.

Edition No 2

Denna whisky är ett samarbete mellan Macallans master blender Bob Dalgarno och Mac-Edition-No.2-Carton_and_Bottlebröderna Roca som står bakom restaurangen El Celler de Can Roca. Den har tre stjärnor i Michelinguiden och har utnämnts till världens bästa restaurang två gånger i brittiska Restaurant. Med ett sådant samarbete så finns det goda skäl att tro att denna NAS kan innehålla en hel del trevligheter. Macallan får själva beskriva vad det är för fat och hur de bidrar till whiskyn.

Hela sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor, har fått bidra till att skapa denna mästerliga whisky. Spanien bär en viktig roll för karaktären då det inte bara är Roca-brödernas hem utan även den plats där tillverkningen och smaksättningen av faten sker. Tillverkarnas personligheter genomsyrar whiskyns profil och de fyra kännarna har själva handplockat sina fat från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel Martin och Tevasa. Specifik information om vem som valt vilket fat och hur de respektive bidrar till smaken, återfinns på förpackningen.
 
De sju olika faten ger whiskyn en rik karaktär och ett otroligt djup som spelar i gommen. Faten från Tevasa (europeisk ek) definierar och bär smakerna i Edition No. 2 med karaktäristiska och smakrika toner av torkad frukt som tätt följs upp med noter av nyfälld ek och smörkola från Diego Martinfaten (amerikansk och europeisk ek).
Värme, mognad, en touch av ingefära och kryddpeppar kommer från Jose Miguel Martin-faten (europeisk ek) och i finishen ger Vasyma-faten (amerikansk ek) fräscha toner av citrus och lätt vanilj.

Om jag känner igen samma dofter och smaker finner ni nedan. Eftersom jag var lätt förkyld så har jag även slängt med officiella taste notes nedanför och som vanligt, systembolagsinfo.

Taste notes

Doft: Direkt kommer en tjock sötma som drar åt melass och bidrar till att frukten doftar moget. Ett uns av ananas och lite färsk blomster med nektar ligger där så länge man doftar försiktigt. Men det som tar över vid inandning är definitivt träigheten från ek och den bekanta vaniljen.

Smak: Initialt en len och krämig peppar som retas lite av svaveltoner. Det gör att sötman under ett ögonblick kan vara lite bitter. Detta är antagligen vad de beskriver som ingefära. Fina klassiska sherrysmaker med dadlar och fikon. Det är åter den där tjocka sötman från doften som gör sig påmind. Choklad kommer fram vid en andra avsmakning. Rik på ek utan att bli sträv. Den rullar lent och mjukt över tungan.

Avslut: Medellång finish med lite mysig värme. En krämig och härlig sötma ligger kvar så snart värmen klingat ut.

Kommentar: Det här är en bra och balanserad whisky men som så mycket annat från Macallan så kommer den till ett saftigt pris. Om man gillar Macallan eller njuter av exklusivitet så är det ett bra köp. Edition No 2 lutar fint på sitt sherryarv som balanseras upp av fatkaraktären och av vad jag tycker är den mer klassiska speysidestilen. Kanske det fanns en bra poäng med att blanda de karakteristiska faten. Man kan nästan tro att de kan det där med trä och fat på Macallan.

Officiella taste notes

Doft: Sirap, ingefära, smörkola och frukt leder över till vanilj, tropiska frukter och nyfälld ek.
Smak: Varm och kryddig med svartpeppar och kryddnejlika tillsammans med toner av choklad, brunt socker, ek och nötter.
Avslut: Fyllig, kvardröjande underbart varm.

Volym: 700 ml Pris: 902kr
Artikel nr:  10709-01
Alkoholhalt: 48,2 %
Lansering: den 20 januari i Systembolagets exklusiva sortiment

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster