Nu är det dags för – The Macallan Double Cask 12 years

0
På torsdag 1:a december så är det dags för en av de roligare julreleaserna, The Macallan Double Cask 12 years. Det är en alltså en 12-åring som gör gott sällskap med de andra två 12-åringarna från Macallan; The Macallan 12 Years och The Macallan Fine Oak 12 Years. Alla tre kommer finnas tillgängliga på den svenska marknaden, och att ha tre 12-åringar i core range samtidigt är så vitt jag vet unikt.
The Macallan 12yo doublecaskEfter att ha släppt på NAS så har alltså äntligen bestämt säg för att komma med en age statement release. Är det extra roligt med en trio 12-åringar eller är det bara mer av samma?

Jag måste säga att de träffat rätt här och jag tycker de lämpar sig perfekt för en vertikalprovning hemma i goda vänners lag. Om du måste välja en så är Double Cask 50 kr billigare än de andra tolvorna. Detta gör att den med knapp marginal seglar upp som min favorit framför Fine Oak. Denna passar perfekt i din egen eller annans julstrumpa och skulle göra väldigt många whiskyälskare glada.

Taste notes

Doft: Färsk ek och sötare än vanliga 12 years. Men jag klagar inte, detta är härligt. Det lämnas även gott om plats för sötare men ändå friska citrustoner.

Smak: Förutom den härliga eken från Amerika så gifter den sig ljuvligt med de europeiska sherryfaten. Även om det kanske är försiktigare än i de sherrybomber vi brukar prata om, så är detta mycket gott. En underbar toffé med lite brända kolakarameller, man kan tro att det är farfars karameller.

Finish: Lätta tanniner från den amerikanska eken kommer fram ljuvligt i finishen med den kryddighet som också ska finnas där. Slutsatsen är att det är en väldigt len 12:a med värme som kommer falla många i smaken.

Fakta The Double Cask 12 years:
Alkoholstyrka 40%
Pris: 449kr
Lansering: 1/12
Fattyper: Amerikanska sherryfat och europeiska sherryfat.
Artikelnummer: 496-01

Som en liten bonus nu när VR-headset spås bli årets julklapp så finns det ett 360-graders klipp på Youtube att beskåda. Funkar både på dator och VR-headset.