HemRecensionerGlenfiddich: Project XX

Glenfiddich: Project XX

Glenfiddich har ju senaste åren gått från att ha levt en lite anonym tillvaro som destilleri, där fokus kanske har varit på att förvalta traditionen (och den starka positionen som en av världens först säljande single malt-whiskies i modern tid), men nyligen har det börjat poppa upp en del skojigheter som tar ut svängarna lite mer!

Project XX är en av dessa nyheter där man har släppt lös tjugo whiskyexperter från sexton länder i sina lagerhus för att bland tretusen fat hitta just sin favorit. Tjugo fat valdes ut, en salig blandning av bourbon- sherry- och portvinslagrad whisky.

För att få en oförutsägbar och annorlunda whisky blandades sedan dessa fat i en vetting-tank och buteljerades. Det här är ett väldigt märkligt tillvägagångsätt, normalt sett krävs en master blenders näsa för att se till att man får en slutprodukt där de ingående komponenterna inte bara är bra var för sig, utan även passar ihop bra i slutprodukten. Det är inte helt utan lite oro som jag provar denna Frankensteins whisky.

Redan i doften fattar jag att det här inte är en vanlig Glenfiddich. Visserligen är doften karaktäristiskt diskret, men det är inte någon enkelspårig doftprofil. Det kommer massor av kända och okända frukt- och godisestrar, vanilj, till och med lätta sultanrussin, och tankarna går till ett nöjesfält eller godisaffär.

Jag är ju inte ett stort fan av Glenfiddichs finstämda balanserade grundton, men här är det betydligt mer vågat. Smaken är en sprudlande mix (kanske spritsig som Doktorn brukar säga) av olika stilar, även om vi fortfarande pratar om en förhållandevis försiktig smakprofil. De olika godistonerna som följer doften inbjuder till att leta efter felsmaker i whiskyn, särskilt som vissa av de här söta tonerna brukar kopplas till ung whisky, men några felsmaker dyker aldrig upp, det är som om man har lyckats behålla de unga estrarna, men fått bort allt dåligt.

Det slår mig vilken enastående tur man trots allt måste haft om den är producerad som de påstår, det skulle ju räcka med ett fat som inte passar in i mixen för att den skulle kunna bli förhållandevis dålig, men det här funkar faktiskt, även om det inte går att placera det här i ett fack av smakprofil (mer än att det är ganska sött och lite vinöst). Sedan vill jag vara tydlig med att det här inte är en smakbomb, det är en något spretig, busig, men balanserad historia.

Det är inte helt utan att jag blir lite förbannad för att jag inte kan hitta någon rimlig anledning att såga den här, jag är inte ett jättefan av att man prioriterar en cool historia genom att riskera vätskans kvalitet, men jag måste säga att i detta specifika fall blev det ganska lyckat.

Glenfiddich Project XX
Artikelnr:
40011
Pris: 649kr
Tillgänglig från 2018-03-02 på Systembolaget

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster