Förbannade Islay-whisky!

0

Så var det dags för det tredje inlägget i min serie ”Doktorns diagnos”. Att döma av titeln låter jag förbannad, men det är en sanning med modifikation. När jag säger förbannade menar jag egentligen att varje gång jag tror jag lämnat de kalla, kala kusterna och hittat ett annat guld som smälter i min mun så kommer jag alltid fram till att jag har helt fel.

Vi backar till förra inlägget där jag hyllar Solist Cask Strength. Ja, det är en enastående och skulle man kalla den för något kan man närmast kalla den för ”honung för bina”. Detta bekräftades också när jag i lördags tog några ljuva droppar. Men ack… fem minuter senare har jag en Prophecy i handen och då slår det mig, som det alltid gör när jag närmar mig Islay, ”hur kunde jag någonsin tro att jag skulle kunna gilla något bättre”. När sedan 10 cask strength glider in så är jag som ett barn med ansiktet fyllt av sockervadd.

Vad är det jag försöker komma fram till? Ja det är ju det som är lustigt… det roliga med whiskyns alla smaker det är att i olika perioder gillar man olika smaker. Man kan bli som pånyttfödd när man kommer tillbaka till det man ”egentligen” gillar mest. Som när man besöker en barndomsplats. Det är besynnerligt och lite romantiskt. I alla fall tycker jag det i min diagnos.

Så, nu till veckans tips:

Bowmore Tempest batch 6

Jag är inget fan av Bowmore. Men Bowmore tempest #6 är det bästa de gjort (om man inte jämför med riktigt gamla utgåvor). En guldig härlig liten vän med kokostoner, nötter, läder-rök (då menar jag den rök en cowboy hade haft om han simmade till och gick den sista milen till Bowmore), vaniljkräm, citron och en smak av nyfräst chilli i en riktigt het gryta. All-in-all är det här ett givet köp från min sida, men man kanske inte ska förvänta sig annat när det är en cask strength.

Dark Storm

Denna har jag tipsat om förut men gör det med glädje igen. Med tanke på priset (400 kr på färjan) är detta den bästa -kvalitén man får för den summan. För mig slår den med råge en vanlig Talisker. Så ut och köp.

Det var det för nu, ha en trevlig vecka och glöm inte att lyssna på avsnitt fyra av Whiskypodden som kommer ut på torsdag.

/