HemDoktorns DiagnosFörbannade Islay-whisky!

Förbannade Islay-whisky!

Så var det dags för det tredje inlägget i min serie ”Doktorns diagnos”. Att döma av titeln låter jag förbannad, men det är en sanning med modifikation. När jag säger förbannade Islay menar jag egentligen att varje gång jag tror jag lämnat de kalla, kala kusterna och hittat ett annat guld som smälter i min mun så kommer jag alltid fram till att jag har helt fel.

Vi backar till förra inlägget där jag hyllar Kavalan Solist Cask Strength. Ja, det är en enastående whisky och skulle man kalla den för något kan man närmast kalla den för ”honung för bina”. Detta bekräftades också när jag i lördags tog några ljuva droppar. Men ack… fem minuter senare har jag en Jura Prophecy i handen och då slår det mig, som det alltid gör när jag närmar mig Islay, ”hur kunde jag någonsin tro att jag skulle kunna gilla något bättre”. När sedan Laphroaig 10 cask strength glider in så är jag som ett barn med ansiktet fyllt av sockervadd.

Vad är det jag försöker komma fram till? Ja det är ju det som är lustigt… det roliga med whiskyns alla smaker det är att i olika perioder gillar man olika smaker. Man kan bli som pånyttfödd när man kommer tillbaka till det man ”egentligen” gillar mest. Som när man besöker en barndomsplats. Det är besynnerligt och lite romantiskt. I alla fall tycker jag det i min diagnos.

Så, nu till veckans tips:

Bowmore Tempest batch 6

Jag är inget fan av Bowmore. Men Bowmore tempest #6 är det bästa de gjort (om man inte jämför med riktigt gamla utgåvor). En guldig härlig liten vän med kokostoner, nötter, läder-rök (då menar jag den rök en cowboy hade haft om han simmade till Islay och gick den sista milen till Bowmore), vaniljkräm, citron och en smak av nyfräst chilli i en riktigt het gryta. All-in-all är det här ett givet köp från min sida, men man kanske inte ska förvänta sig annat när det är en cask strength.

Talisker Dark Storm

Denna har jag tipsat om förut men gör det med glädje igen. Med tanke på priset (400 kr på färjan) är detta den bästa Islay-kvalitén man får för den summan. För mig slår den med råge en vanlig Talisker. Så ut och köp.

Det var det för nu, ha en trevlig vecka och glöm inte att lyssna på avsnitt fyra av Whiskypodden som kommer ut på torsdag.

/Doktorn

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster