HemNyheterNya exklusiva Nikka: Taketsuru 17, 21 och 25

Nya exklusiva Nikka: Taketsuru 17, 21 och 25

Nikka slår på stort och släpper en serie äldre utgåvor i åldrarna 17, 21 och 25 år.

De är uppkallade efter grundaren Masataka Taketsuru, en whiskypionjär som på många sätt kan anses vara japansk whiskys fader.

Alla utgåvorna är blended malts, eftersom de är blandade av whisky från två destillerier: Miyagikyo och Yoichi.

Vi fick chansen att prova de två yngre. Sjuttonåringen är oväntat smakrik och jag upplever till och med lite ojapanska ”smutsigare” toner som jag verkligen kan uppskatta. Den kan tyckas lite enkel, men det är nog sannolikt den japanska subtiliteten som skiner igenom.

Tjugoettåringen har samma recept enligt uppgift, är ännu mer smakrik, och en riktig elegant. Jag har svårt att tro att det är samma whisky som föregående, här har alla smaker verkligen blommat ut och det är mycket hög klass.

Priserna på dessa är höga, och det är som förväntat när det kommer till riktigt bra japansk whisky, men i ärlighetens namn kan man hitta så här bra whisky även i lägre prisklasser om man tittar på andra länder.

Med det sagt är det här en riktig hit för japanälskaren och jag ger båda väl godkänt.

Taketsruru 17

En 17-årig maltwhisky bestående av singelmalter från Yoichi och Miyagikyo. Flerfaldigt utsedd till världens bästa blended malt.

Karaktäristiskt japanskt fruktig whisky med drag av plommon, persika, choklad, läder och torkad frukt. Fyllig och generös smak med inslag av apelsin, smörkola, kaffe och hasselnötter. Lång finish med knäck, rostad ek och cigarr samt en touch av lakrits och citrus.

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40423-01
Pris: 1 995 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo & Yoichi Sherry Cask
Fat sekundärt: 
New American Oak, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 17 år
Antal flaskor till Sverige: 150 fl.

Taketsuru 21

Redan vid introduktionen 2012 utsågs Taketsuru 21 till världens bästa whisky (blended Malt). Den har samma recept som 17-åringen, men den extra lagringen har givit den en ännu fylligare och rikare karaktär.

Här möter man distinkt ek, kokos, marsipan, nötter och vanilj i kombination med blommiga och örtiga toner samt friskt inslag av citrus. I smaken kommer nymald svartpeppar, knäck, pomerans, sherrytoner och en lång maltig eftersmak med inslag av stjärnanis, kaffe och honung. Ett japanskt mästerverk.

Säljstart: 22 november, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40405-01
Pris: 3799 kr
Alkoholhalt: 43 %
Fat primärt: Miyagikyo Sherry Cask & Yoichi New Cask
Fat sekundärt: New American Oak Cask, Bourbon Cask, Refill Cask
Ålder: 21 år 
Antal flaskor till Sverige: 46 fl.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster