I veckan kommer whiskyABC prova 3 nya släpp från Symposion och Campbeltown, nämligen Hazelburn 13y Oloroso, Hazelburn 10y och Longrow Red 13y South African Malbec cask matured.
Provningspanelen för detta ändamål kommer bestå av Professorn, Högländaren och Andreas Ahlstam!
Hazelburn 13y Oloroso är en specialutgåva från Springbank och har lagrats 100% på first fill och refill Oloroso-fat.
Artnr 40059-01
Pris SB 899 kr
Destillerad Oktober 2003
Buteljerad Mars 2017
Ålder 13 år
Alkoholhalt 47,1 %
Lagring 100% i Oloroso Sherryfat –
First och Second Fill Sherry Butts
och remade Hoggies
Total produktion 12 000 fl.
Antal till Sverige 552 fl.
Säljstart 2017-05-18
www.symposionhot.com
Vad tyckte vår panel om denna whisky då? Ja det ska vi ju strax ta reda på!
Först ut den eminente och ever so mighty: Professorn! som till ryktes aldrig har fel… vi får väl se!
Doft: Det är alltid spännande med en ny sherrylagring man inte provat tidigare, och särskilt när avsändaren är från Cambeltown. Doften visar att det finns en tydlig Hazelburn, men också en lite annorlunda Oloroso-ton som jag inte är van vid, mer mogen, mindre chokladig.
Smak: Det här gillar professorn. Oloroson jobbar mycket bra med den bakomliggande rökiga tonen och resultatet för tankarna direkt till Springbank och deras Core Range. Det här känns som en lite uppkäftigare variant av Springbank 15, inte riktigt lika komplex, men med ett flertal smaker och man har skruvat upp volymen på de som finns.
Finishen: är för mig mycket udda för en Oloroso, den är mer stram och syrlig och för tankarna snarare åt Fino-hållet.
Nu får nyraketen från pennybridge sätta ton: Andreas!
Doft: Svagt röda bär, kola, en viss ton av blött gräs, viss nötighet
Smak: Pepprighet, nejlika, svagt citrus, ljus choklad och kanske en liten ton av läder.
Eftersmak: Oljigt, lång och behaglig eftersmak med avslut av hasselnötter och där finns också en ton av gummi/tanniner, som på inget sätt blir otrevligt. Kommer även vissa toner av kaffe och gräddlikör.
En trevlig Hazelburn som har väldigt lite sherryinfluenser, särskilt med tanke på trippeldestilleringen som brukar föra med sig färre smaker ner i faten. Därmed borde faten gjort större intryck på smakerna. En allround whisky som jag tror tilltalar många.
O nu sist (och förmodligen minst), några ord från mig själv: Högländaren!
Doft: En behaglig sötma av sockrade jordgubbar är det första som slår! Lite smörkola, vingummi och jag köper även det blöta gräset från Örebro här! Väldigt behaglig arom.
Smak: Här möts jag av lite förvåning! Första sekunderna kommer en klar sötma men den försvinner ganska omgående och ersätts av en vattning sälta och en väldigt trevlig fat-beska. Inte alls vad jag hade förväntat mig av en 100%ig Oloroso! Men den smakar för mig drottningsylt av mörka bär marsipan, vingummi och bär en väldigt trevlig sälta och till slut även lite russin och mörk choklad, men väldigt lite.
En ganska kort finish med mindre sötma än förväntat och kvar ligger lite vingummi och mild beska tillsammans med lite diskreta syrliga toner, väldigt trevligt.
Hade aldrig gissat 100% Oloroso på denna! Lite mystisk och mysig utgåva från Hazelburn som får tummen upp från mig!
Vi får se om någon av där ute håller med oss eller har helt andra åsikter! Kommentera gärna med era egna upplevelser om så är fallet!