Longrow Red 13y, South African Casks

0

Denna -whisky weblanserads på systembolaget den först juni 2017, 642 flaskor finns tillgängliga.  Den har lagrats på sydafrikanska Malbecfat, från Stellenbosch närmare bestämt. Då skribenten tyvärr legat med feber de sista dagarna och helgen så får och Anders själva stå på panelen för denna.

Artnr 40463-01
Pris SB 899 kr
Destillerad September 2003
Buteljerad April 2017
Ålder 13 år
Alkoholhalt 51,3 %
Lagring Bourbonfat, 12 år
Slutlagring 15 månader i First fill Malbec Barriques från De Toren Private Cellar i Stellenbosch, Sydafrika
Total produktion 9 000 fl.
Antal till Sverige 642 fl.

Professorn:
”Väldigt spännande med en sydafrikansk Malbec-lagring!

Doft: Doften avslöjar inte de superkaraktäristiska dragen av en vinlagrad whisky. men det finns en udda not som närmast för tankarna till en gammal vinkällare.

Smak: Lite besviken, den är inte fullt så annorlunda som namnet antyder, men vid första smakningen blir resultatet lite som när man dricker vin och stark chili på en gång, det bränner lite i munnen och det förstör lite intrycket. Efter en nedvattning (med facit i hand, alldeles för mycket vatten…) kommer smakerna fram på ett helt annat sätt. Vintypiska toner som faktisk tar över till den grad att det skulle kunna vara ett riktigt starkt vin. Anar röken och havet som försöker jobba sig igenom, till slut lyckas röken och kommer som en finish som är lite medicinal och lite söt.

Andreas:

Doft: Gummibjörnar och zoogodis, hallon, torvrök samt angenäm sälta. Väldigt trevligt doft!

Smak: Tobak, plommon, röda bär, torvrök och sälta. Med lite vatten träder röken och tobaken fram tydligare.

Eftersmak: Röda bär, majbrasa och tanniner. Dock tar tanninerna inte över som jag ofta upplevt i whisky som legat på rödvinsfat.

Den första Red jag prövat och den motsvarar det positiva jag hört om tidigare utgåvor. En väldigt trevlig och mångsidig whisky. Går att dofta på en hel kväll och rökigheten är perfekt för både sommarkvällar och mer höstlikt väder. Tanninerna tar enligt mig inte över vilket kan ha att göra med tiden på rödvinsfaten. Denna whisky har ”endast” spenderat 15 månader i sydafrikanska Malbecfat och det räcker alldeles utmärkt enligt mig. En mycket trevlig som jag gärna ställer i mitt whiskyskåp!