HemNyheterNytt destilleri på Åland med "Doktorn" Carl Lönndahl i förarsätet

Nytt destilleri på Åland med ”Doktorn” Carl Lönndahl i förarsätet

Carl ”Doktorn” Lönndahl

”Fantastiskt kul att vara igång” – Carl Lönndahl

Destilleriet kommer att ligga intill Kastelholms slott och ta i bruk Jan Karlsgårdens lokaler. Samarbetspartners i Slottdestilleriet Ab är utom Smakbyn och Stallhagen, turismföretaget Silverskär, Ålands Utvecklings Ab och den svenska entreprenören Carl Lönndahl – för oss känd som ”Doktorn” i whiskysammahang.

”Från vår synvinkel är investeringen helt i linje med den utvecklingen vi vill se på Åland. Samarbetet mellan Smakbyn och Stallhagen skapar unika möjligheter för lokal produktutveckling.  Företaget berikar både export- och  turistnäringen på Åland” säger Marika Fagerlund på Ålands Utvecklings Ab.

Destilleriet kommer främst att tillverka gin, likör och vodka. Senare möjligtvis även whisky. ”Företagets affärsidé bygger på utveckling och produktion av egna destillat och distribution av valda alkoholdrycker” säger Carl Lönndahl. ”Produktutbudet kommer återspegla unika lokala råvaror och Ålands dryckeskultur” säger Jenny Björklund på Smakbyn.

Slottsdestilleriets första produkterna väntas nå marknaden om cirka ett år. ”Först ska lokalen anpassas för sprittillverkning och det tar tid. Sedan ska recept skapas för dryckerna vi ska producera. Allt vi gör ska hålla hög kvalitet” säger Mats Ekholm.

Medlen från första finansieringsrundan går till renoveringar och anskaffning av apparatur för bränning. Smakbyns destilleriutrustning flyttas till nybygget. En andra publik investeringsrunda kan bli aktuell. ”Investeringen i destilleriet  är ett viktigt strategiskt steg för Stallhagen. Jag ser verkligen fram emot detta samarbete och tror att vi har alla möjligheter att göra fantastiska saker tillsammans” säger Jan Wennström, VD för Stallhagen. ”Jag hoppas att samarbetet mellan Smakbyn,  Stallhagen och Silverskär inspirerar andra på Åland att göra mera tillsammans” säger Michael Björklund. ”Då Stallhagen och Silverskär samarbetar sedan tidigare är detta ett för Silverskär viktigt  steg i rätt riktning” säger Sven-Erik Holmberg på Silverskär.

Vi har fått möjligheten att ställa ett antal frågor till ”Doktorn” Carl Lönndahl:

”Hur är känslan nu när ni är igång?”

-Det känns såklart underbart att efter mer än ett halvårs arbete kunna gå ut med den här informationen idag. Det tar ju, som många vet, lång tid att dra igång en satsning av det här slaget. För att uttrycka det med en mening: det är fantastiskt kul att vara igång.

”Personerna och bolagen bakom satsningen är en gedigen erfaren grupp, hur skulle du beskriva dem?”

-Jag har stor tillit till att den gruppen vi nu samlat runt företaget kommer vara den nyckel som behövs för att nå framgång. Michael och Jenny Björklund med sin erfarenhet från restaurang, Stallhagens superba erfarenhet från branschen och distributionen samt Silverskärs bakgrund inom turism anser jag vara en så pass bra match man kan hoppas på i ett sådant här projekt.

”Det nämns att även Whisky kan bli aktuellt i framtiden. Kan du utveckla det lite”?

-Som alla vet brinner mitt hjärta lite extra för whisky och i framtiden ska vi se över möjligheterna för en egen produktion. Det kan också vara aktuellt med distribution eller så kallad ”Independent Bottling” innan. Men först och främst ska företaget ha en bra omsättning och vinst. Det kommer vi nå genom våra genomtänkta och kvalitativa produkter. Jag ser verkligen fram emot att hjälpa Slottsdestilleriet att få in känslan av Åland i produkterna och skapa produkter som tilltalar hjärtat.

”Vad är nästa steg nu för Slottsdestilleriet”?

-Nu först ska vi påbörja renovering av lokalerna, det kommer ta tid. Sedan ska såklart recept på plats innan vi kan börja koka. Med andra ord är det lång tid kvar innan vi kan se en första produkt. Men jag lovar att hålla den svenska marknaden underrättad.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster