HemNyheterSpringbanks relansering - uppdaterad core range + en nyhet

Springbanks relansering – uppdaterad core range + en nyhet

Den 23 november släpps en uppdaterad version av Springbanks core range, Springbanks relansering så att säga. Dels är recepten annorlunda mot tidigare och dels så har flaskornas design uppdaterats. Därtill dyker en nyhet upp i form av en fatstark 14-åring som enbart legat på bourbonfat. Denna batch som nu kommer till Sverige är kanske den sista som kommer på ett tag, på grund av den stora efterfrågan. Så det gäller att vara på tårna när de nya Springbank dyker upp på Systembolaget den 23 november. Tycker du också det här låter väldigt spännande; läs Andreas, Professorns och Spejarens samlade intryck av de fem släppen lite längre ner på sidan, där Andreas har hållit i pennan.

Springbank är en tung pjäs i whiskyvärlden och ett högt aktat destilleri. Dels handlar det så klart om att de levererar whisky av hög kvalité. Sedan är deras traditionella metoder för att framställa whisky något som också värderas högt bland dem som kan sin whisky. Springbank känns genuint och de som varit i Campbeltown på Kintyrehalvön säger att det är inte bara whiskyn där som är traditionell, hela halvön är som hämtad ur svunna tider! Dock fanns det förr i tiden över 30 destillerier i Campbeltown, som idag är nere i tre: Springbank, Glen Scotia och Glengyle (Kilkerran). Därför är det nog inte längre många som skulle kalla Campbeltown för ”Whisky capital of the World”, ett utryck som för övrigt Dufftown numera gärna skryter med. Men det finns fortfarande mycket att imponeras av vad gäller whisky i Campbeltown. Inte minst Springbank som bjuder på rökig whisky genom Longrow, trippeldestillerad whisky genom Hazelburn och sin signaturwhisky som destillerats 2,5 gånger. Och att dessa tillkommer efter golvmältning och ofta med lokalt odlat korn gör åtminstone oss lite knäsvaga och impade. Just golvmältning är för många andra destillerier idag endast en turistattraktion, vilket är förståeligt. Ett tips till er som inte har möjlighet att åka till Skottland och spana in detta grovjobb; åk till Wapnö gård utanför Halmstad. Där golvmältar de kornet som de brygger öl på. De är nog ganska ensamma om det i Sverige.

Men åter till Springbanks relansering och nytillskott. Här nedan följer våra samlade intryck av de fem.

Hazelburn 10 yo

Det är här standardutgåvan från Hazelburn som alltså består av orökt trippeldestillat. Den tredje destilleringen ger en lenare dryck men det innebär också att en del smaker riskerar försvinna. Doften är nötig och marsipan dyker tidigt upp i doftminnet. Som mandelkubb i flytande form! utbrister Spejaren. Apelsinzest finns också med bland det nötiga, vilket sedan övergår mot halm, ljung och honung. Med lite luftning öppnar doften upp sig lite och bjuder på färska frukter. Smaken har en viss bitterhet som minner om bittermandel fram på tungan. Smaken går sedan över i något saltare; Springbank-stiltypiskt. Konsistensen är oljig och mer sötma kommer fram på slutet där en fruktighet anas i kombination med det mer bittra. Inte dumt alls! Inga explosioner i finishen men den glider ner oförskämt bra.

Hazelburn 10 yo

Säljstart: 23 november, webblansering kl. 10.00

Artnr: 40152-01

Pris SB: 649 kr

Alkoholhalt: 46 %

Fat: 100 % bourbonfat

Antal till Sverige: 204 flaskor

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/hazelburn-4015201

 

Springbank 10 yo

Springbank 10 yo är en vanlig ”huswhisky” gissar vi. Alltså en sådan som många vill ha hemma i alla väder och vid alla tillfällen. Det är förståeligt. Många säger att Springbank har en robust ton men tycker inte Spejaren: ”Springbank ska vara stökig och smutsig! Det är ungefär samma känsla som när man äntligen får ta på sig mekaroverallen och göra jobbet själv i garaget. Antingen älskar man det eller så förstår man inte poängen. Till skillnad från mekaroverallen så passar dock Springbank lysande även i finrummet.”

Enligt oss doftar denna nya Springbank 10 yo trevligt med vanilj- och honungssötma, lite åt det smöriga hållet. Det finns också en viss sälta, ett bett och en stökig ”industrirökighet” som är så typisk för Springbank. Sherryfaten ger också viss karaktär i form av röda mustiga äpplen och en hint av röda bär. Smaken är typisk Springbank där marsipan och bitterhet är smaknoter som är lätta att ta fram. Bitterheten slår sig ned mitt i smeten men blir snabbt kompis med ekfaten, röken och pomeransen. Vaniljen är tydlig i smaken i denna tioåring som ändå mycket väl skulle kunnat vara äldre om vi fått gissa blint. Fattoner gör sig som sagt påminda liksom sälta och svag rökighet. En aning torkad frukt kan delar av vår panel också finna. Sammanfattningsvis en mycket trevlig ”huswhisky” om vi får säga så. Ett utmärkt insteg i Springbanks core range!

Springbank 10 yo

Säljstart: 23 november, webblansering kl. 10.00

Artnr: 40148-01

Pris SB: 598 kr

Alkoholhalt: 46 %

Fat: 60 % bourbonfat och 40 % sherryfat

Antal till Sverige: 534 flaskor

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/springbank-4014801

 

Springbank 14 yo bourbon cask

Springbank 14 yo är en nyhet som även är en limiterad utgåva. Vanligtvis lagras Springbank på sherryfat eller en blandning av sherry- och bourbonfat men denna 14-åring är alltså enbart lagrad på bourbonfat. Alltså en utgåva som det gäller att lägga vantarna på direkt, om intresse finns. Men blir det flipp eller flopp?

Spejaren utfärdar direkt en varning! Dofta inte som om denna whisky är 46 % som de vanliga Springbankutgåvorna. Det här är en riktig cask strength-smocka som väntar att knäppa dig på näsan. Om du undviker smockan bjuder doften återigen på bittermandel men där finns en gräddig vaniljton som är riktigt trevlig. Mycket sötma i doften som kanske inte är så stiltypisk om än viss rökighet. Gröna äpplen finns där, en trevlig fräschör! Doften blir ännu bättre efter lite vattning. Men vi hade nog inte gissat rätt destilleri på en blindprovning med denna. Känns som en trevlig sommarwhisky. Bra drag i första smakintrycket! Nytt bakverk, mandelkubb och krämbulle i ett! Vi finner lakrits, citrus och fruktiga toner. Sköna fattoner träder fram och vi tycker det inte är de allra vanligaste bourbonfatssmakerna som träder fram. Bourbonbakgrunden är helt klart där men absolut inte på det sätt som man förväntar sig, den sitter mer i passagerarsätet och guidar med varsam hand än tar ratten. Den har lite mineraler i finishen som gör den så där lite härligt torr och jordig. Mandel finns också i eftersmaken men bitterheten är långt ifrån dominerande. En lite annorlunda Springbank som är en väldigt trevlig bekantskap. Helt klart en breddning av Springbanks redan ganska breda utbud.

Springbank 14 yo Bourbon wood

Säljstart: 23 november, webblansering kl. 10.00

Artnr: 40149-01

Pris SB: 948 kr

Alkoholhalt: 55,8 %

Destillerad: November 2002

Buteljerad: Augusti 2017

Fat: 100 % bourbonfat (fresh & refill)

Antal till Sverige: 534 flaskor

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/springbank-14-years-4014901

Springbank 15 yo

I detta fall har Springbank justerat receptet och 15-åringen består av whisky enbart lagrad på sherryfat. En förvånansvärt kraftfull 15-åring mot hur vi minns tidigare versioner. Men också en mer traditionellt ”stökig” Springbank jämfört med den nyss nämnda 14-åringen. Doften är riktigt angenäm och vi samlar in ord som härlig, skön och magisk från både Professorn och Andreas. Det finns en gräddighet som kanske snarare ska beskrivas som oljiga vinösa toner. Svårt att exakt sätta ordet på detta, men det är en tyngd och ett djup som helt klart är där. Mogna röda frukter och russininslag finns, vilket ju är sherryfatssignum. Skumbananer, torkad frukt, kolrök, sälta och honung ger sig också till känna. Smaken ger många liknande associationer som doften. Där finns en aning bränt gummi, vinbär, vingummi och en tydligt sälta. De som gillar lite tyngre sherrylagringar gillar denna! Men det finns plats för mer än enbart sherrytoner i denna Springbank. Uppkäftigheten har helt klart tonats ner hos denna Springbank 15 yo, jämfört med tidigare utgåvor. Men uppkäftigheten finns delvis kvar på ett härligt sätt bakom sherryridån. Och som vi varit inne på är den här versionen av 15-åringen, relanseringen av Springbank 15 yo, klasser bättre än tidigare utgåvor. Enligt undertecknad är det här troligtvis det mest köpvärda under websläppet den 23 november. En riktigt trevlig bekantskap!

Springbank 15 yo

Säljstart: 23 november, webblansering kl. 10.00

Artnr: 40150-01

Pris SB: 969 kr

Alkoholhalt: 46 %

Fat: 100 % sherryfat

Antal till Sverige: 174 flaskor

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/springbank-4015001

 

Springbank 18 yo

Springbank 18 yo är numera ganska lik sitt tre år yngre syskon. En väldigt populär utgåva tidigare och även denna lär bli eftertraktad. Doften är lite som vi skrivit om tidigare utgåvor; som en komprimerad IPA! Men kanske ändå inte lika tydligt i denna utgåva. Visst de exotiska frukterna finns där men även en brödighet. Doften är mer balanserad än i 15-åringens fall, men kanske också aningen rökigare. De som gillar sherrybomber och extremiteter ska i alla fall på doften välja den yngre av de två. Springbank 18 yo har ändå sherrytoner i doften och här finns också honung, marsipan, fuktig jordmån och vingummin. 18-åringen smakar mycket sherry (60 % olorosofat) där gummi och vinösa toner träder fram. Där finns även choklad och honung och som sagt en viss brödighet, men även aningar av rök och torv. I avslutningen finns även sälta och toner av viol, av den typ som finns på tablettask, dyker upp. Faten finns också där hela tiden och gör sig påminda vilket ger en angenäm kryddighet. En fin balans/elegans i denna helt klart. En krämighet, oljighet som gör en len i munnen. Men om den är bättre eller sämre än tidigare utgåvor är vi oeniga om. Eller ja, det är främst undertecknad som gillade förra utgåvan bättre. Men den är helt klart mer balanserad än tidigare och elegansen finns tydligare i denna 18 yo. Medan förra utgåvan kändes mer sherrytung. Oavsett, fortfarande en högklassig whisky. Enligt Spejaren lite utav en Rolls Royce när det kommer till 18-åriga single malts.

Springbank 18 yo

Säljstart: 23 november, webblansering kl. 10.00

Artnr: 40151-01

Pris SB: 1 449 kr

Alkoholhalt: 46 %

Fat: 60 % sherryfat och 40 % bourbonfat

Antal till Sverige: 78 flaskor

https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/springbank-4015101

 

RELATED ARTICLES

1 KOMMENTAR

Comments are closed.

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster