HemProfessorn spekulerarÖarna levererar men även Glenlivet

Öarna levererar men även Glenlivet

Vi närmar oss jul, och därmed tänkte jag skicka ut årets sista nyhetsbrev.

Jag kan glädja alla med att Jura Superstition nu verkar vara tillbaka i den tyska leverantörens sortiment. Det var ju flera som ville beställa den, med det fanns bara två flaskor. Helt själviskt tog ju jag den en av dessa, fördelen med det är ju att jag nu har hunnit testa den!
Den är till och med bättre än jag trodde inför förra beställningen, och jag kan verkligen rekommendera den. Den liknar Highland Park 12 i karaktären, men med en viss honungssötma och nöttoner. Rökigheten är påtaglig, men inte lika rå som hos Islaywhisky. Den är mycket balanserad och en perfekt whisky att värma sig med i vintermörkret. Att priset ligger på €29+frakt för 75cl gör ju verkligen inte saken sämre!

Från systembolagets tillfälliga sortiment finns en liten pärla från Ian Macleod, Ardbeg Chieftain’s 12 Years 1998. En prisvärd tappning av en 12-årig Ardbeg med rökig, maltig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, tjärpastill, halm, honung, örter, jod och vaniljfudge, dvs den smaktyp vi är vana vid från Ardbeg Ten, men om jag känner Ian Macleod rätt så är den nog ack så mycket mer sofistikerad.

En annan spännande specialtappning jag hittat denna månad är Highland Park 1992 Rum Cask Finish. Highland Park är ju en vädligt bra standardwhisky som den är (se förra nyhetsbrevet) och jag tror det kann vara oerhört spännande med en 18-årig sådan som dessutom är slutlagrad på romfat. Rom borde gå mycket bra ihop med den traditionella Highland Park-smaken och det här känns överlag som en riktig smakbomb. Romrussin, peppar och lakritstoner är det som utlovas.

Avslutningsvis kommer vi till månadens whisky som utan tvekan blir Glenlivet 1995 Dark Sherry. Massor av karamell, nötter och givetvis rik sherrysmak i en 15-årig whisky som garanterat inte går av för hackor. Lagringen har skett på first fill sherryfat och färgen (djup mörk) skvallrar om att smaken inte tar slut i första taget. Det är en tappning från Signatory och om du gillade Mannochmore så måste du genast beställa minst en av dessa.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster