Macallan och Highland Park – Dags för ytterligare två godbitar från Gordon & MacPhail

0

Gordon och MacPhail har verkligen hittat till Sverige rejält i år och de sparar inte på krutet denna gång heller. Vad sägs om en 18-årig och en 27-årig ?! Närmare bestämt den 6:e oktober 10:00 så lanseras dessa ganska begränsade två utgåvor. Det gäller att plånboken är redo och fylld om man vill vara säker på att säkra sin godbit. Vi har provat Macallan Speymalt 1998 1st fill Sherry Cask, det och bolagsinfo kan ni läsa om nedan.

Highland-Park-1989 Macallan-Speymalt-1998

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad tyckte vi då

Först ut är Andreas

Doftar godisgott och samtidigt sherrytungt. Jag anar vissa citrustoner men sherryn dominerar. Finns också kanel även om det får stå i bakgrunden av sherrytonerna.

Denna Macallan smakar inte så sött som jag trodde. Lite strävare sherrysmak med rätt mycket tanniner, som för mig ofta blir lite gummismak. Om jag inte ”jobbar” lika mycket med whiskyn i munnen utan mer ”känner” försiktigt på whiskyn fram på tungan och snabbt sväljer så träder mer fruktighet fram. Då kommer också lite chokladtoner, svag pepprighet och sötare toner fram tydligare.

Eftersmaken övergår mot en trevlig blandning av kanel, äppelsötma och ett djup som jag tror tanninerna är skyldiga till. Lite flummiga noter, jag vet. Är kanske kaxig efter första framträdandet i WhiskyABC-studion? Men detta var en bra och lagom kaxig dram. Jag har varit restriktiv med Macallan de senaste åren, men jag får nog börja tänka om.

Denna gång är nummer två i ordningen

Macallan har en speciell sherrysötma som är svår att återfinna någon annanstans. Den är inlindad i något mellan honung och agavesocker. Höstmogna röda äpplen huserar häri, dessa kan man tro är lätt rostade och kanderade. För mig tillbaka till julmarknader som barn. För julkänslans skull så tror jag att de klämt i lite pomerans också. Med vattning så kommer eken fram betydligt mer och citrusen blir tydlig.

Smaken är rätt sträv till en början och det är betydligt mer ek-karaktär än jag väntade mig. Men åren på fat har tämjt pepprigheten till en behaglig rund hetta. Tack vare att det inte är en sherrybomb så blir det en bredare smak i denna. Det finns plats för andra frukter, trevliga citrusinslag och mörk choklad. Vattning dämpar strävheten från eken och skänker större plats åt fruktigheten.

Fatet ligger kvar där i hela finishen och ger en medellång finish. Det är både ekigt och fruktigt. En fin avslutning på en Macallan som skänker mig glädje.

En angenäm blandning av denna doft och smak gör detta en riktigt fin höstwhisky vilken kväll som helst. Själv kommer jag försöka lägga vantarna på både den här och Macallans egna edition No3 som också kommer i höst.

 

Bolagsinfo och officiella taste notes

Highland Park 1989 The Macphail’s Collection

Säljstart: 6 oktober
Artnr: 49499-01
Pris SB: 2 269 kr
Destillerad: 1989
Buteljerad: 2016
Alkoholhalt: 43%
Fat: Refill remade American Hogsheads Antal till Sverige: 54 fl,

Officiella taste notes

DOFT: Söta Sherryfatstoner, russin, dadlar och fikon, där finns även bakad frukt, mandel och frisk citrus med inslag av aprikos och kakao.

SMAK: Mjuk och samtidigt pepprig. Toner av kryddnejlika, apelsin och mörk choklad. En lätt bärig fruktighet med jordgubbar och banan ovanpå en tydlig klang av rostad ek.

FINISH: Lång, mjuk och fruktig med en lätt pikant och lite bitter avslutning.

Macallan Speymalt 1998 1st fill Sherry Cask Säljstart: 6 oktober

Artnr: 47769-01
Pris SB: 1 269 kr
Destillerad: 1998
Buteljerad: 2017
Alkoholhalt: 43%
Fat: First fill Sherry Casks
Antal till Sverige: 120 fl.

Officiella taste notes

DOFT: Rik tropisk frukt, ananas, mango och mandarin, tillsammans en behaglig vanilj och toner av lime.

SMAK: Mild med inslag av päron, aprikos och passionsfrukt. Där finns även kryddigare smaker som vitpeppar och rostad ek.

FINISH: Lång och elegant med mörk choklad, mint och en liten lätt rökighet.