HemNyheterBergslagens Destilleri - Sherry Darling nr1

Bergslagens Destilleri – Sherry Darling nr1

Denna whisky är den första i en serie av 3 utgåvor som det nya whiskydestilleriet Bergslagen skall släppa denna vår år 2017, den första, som denna artikel handlar om, släpptes på systembolaget i början av Mars och köptes upp väldigt fort. Bergslagen köpte upp Grythyttans whiskylager så denna butelj kommer således därifrån. I 5år har denna lagrats på diverse olika 50-liters sherryfat, c:a 10 stycken olika har jag läst. Den buteljeras på fatstyrkan 58%. Det har börjat florera en del reviewer av denna på diverse sidor så tänkte det skulle vara skoj att prova och jämföra lite.

Innan jag går vidare och delar med mig av min upplevelse av denna whisky är det bra för er att veta att jag personligen har svårt för tungt sherrylagrade whiskys numera. Jag finner att extremiteterna i sherrylagringar har lett till drycker som snarare är sherry med whiskytoner än tvärtom. Man behöver ju absolut inte hålla med mig men personligen föredrar jag en finish på sherryfat som leder till ökad sötma och fruktighet snarare än att helheten skall handla om just det. Men det sagt så tycker jag följande om Bergslagens Sherry Darling:

Utseende: En väldigt oljig whisky med en väldigt inbjudande brun koppar nyans med en gloria av guld högst upp, väldigt tilltalande.

Doft: Det första som slår mig är ju helt klart en smördränkt engelsk julkaka med fokus på torkade frukter och russin. Det åtföljs av smörkola och mörk choklad och ger en allmänt väldigt mörk och julig känsla som faktiskt är helt underbar att dra näsan över. När jag sedan provar med ett par droppar vatten i tycker jag just smörkolan framhävs ytterligare och istället för de väldigt mörka bären som kommer en lite lättsammare fruktighet fram, lite äpplen och päron istället. En liten ändring i karaktär men minst lika trevlig måste jag säga. Över all förväntan hittills.

Smak: Ingången och första påfyllningen i munnen transfererar alla dofter direkt till smaker men efter nån sekund eller två tycker jag karaktären förändras ganska radikalt! Från juliga, söta och smöriga frukter kommer istället en beska som jag får svårt att placera in, den stör och skapar oreda i balansen som jag inte är helt bekväm med. Något som är väldigt len och smörig till en början försvinner i en strävig torrhet som gommen inte alls vet hur den ska hantera. Jag trodde att lite vatten skulle assistera denna smakupplevelse och få ihop helheten lite mer men tyvärr påverkas den inte alls, förutom att alkoholstyrkan försvagas något. Hmm..

Finish: Som jag började nämna i föregående stycke så är finishen för mig inte fullt ut behaglig. Jag brukar iofs kunna uppskatta en viss strävighet och beska i finish och eftersmak men i detta fall får jag inte alls ihop det. Den lämnar ett tomrum i slutet som jag hade velat skulle innehålla kvarvarande spår av inledningen iaf.

Helhetsbedömning: Ja ni kanske anar lite var den totala bedömningen är på väg men vill ändå säga att detta är en klart komplex whisky; både näsan och smaklökarna drar åt lite olika håll. Skulle gissa på att den har lagrats på fat med sherry av diverse olika karaktär, båda torra och söta varianter. I sig skulle jag ha gissat på att det skulle vara en bra kombo men tyvärr tycker jag denna whisky faller i helhet pga att smakerna inte blir i harmoni riktigt. Man känner sig lite lurad när dofterna och de första smakerna är väldigt inbjudande med sina söta och fruktiga toner men när den ganska tvärt slår om till beska och torra fattoner framåt mitten och framförallt slutet så blir jag kvarstående med en hel del besvikelse. Hade man smakat innan man doftat så kanske smaksensationen varit annorlunda men det är ju sällan man kör i den riktningen. Den är klart drickbar, och jag skulle antaga att en sherrybombsfantast kommer uppskatta den mer än mig, men tyvärr lämnar den en tomhet hos mig som drar något ned den betygsmässigt. Kommer dock med intresse prova deras lätt rökiga och rökiga varianter som komma skall!

http://www.bergslagensdestilleri.se

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Jonas Gyllenpanzar Stjerna on Avsnitt 58: På legendarisk tur till Bushmills
Dennis Jensen on Highland Park Twisted Tattoo
Elisabeth Widstrand on Vi testar The Deveron 12
David Goldsmith on Highland Park 30
David Goldsmith on Nyhet: Glenmorangie Milsean
David Goldsmith on Nyhet: Box In Flames
David Goldsmith on Dag 2 och 3 i bilder
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Nya världens juligaste whisky?
David Goldsmith on Bunnahabhain 39yr old
David Goldsmith on Blindprovning med Clydesdale
David Goldsmith on Avsnitt 16: Glasprovningen
David Goldsmith on Avsnitt 14: Box Whisky
Mats on Kapten Haddock
Carl Lönndahl on Vattningens förfall
Professorn on Vattningens förfall
Professorn on Professorns smaklökar
Carl Lönndahl on Kavalan Concertmaster