Är denna 50-åriga Bowmore årets lyxigaste whisky?

0

bowmore-50

släpper lite oväntat den femte utgåvan av Black Bowmore, en unik utgåva som består av lagd på first fill sherryfat den 5:e november 1964!

Redan 1994 kom med den första versionen av Black Bowmore som sågs som startskottet för en era av lyxig single malt. Efter den fjärde utgåvan 2007 fanns endast två Oloroso Hogsheads kvar, de blandades med varandra och lades tillbaka på lagret för att falla i glömska.

2014 återupptäcktes faten och 159 flaskor fylldes i handblåsta flaskor från Glasstorm Studios. Presentations-asken, gjord av skotsk ek med silverinlägg representerar de fem utgåvorna av Black som årsringar i ett träd.

Utgåvan sammanfaller också med att Eddie MacAffer, Bowmores Master Distiller går i pension efter precis 50 år på destilleriet!

Denna unika utgåva buteljeras på cask strength 40,9% och till ett pris på c:a 175000 kr.

passar också på att samtidigt lansera Bowmore Vault Edit10n, en ny exklusiv serie begränsade utgåvor som skall visa upp de stiltypiska smakerna från destilleriet, där den första blir ”Atlantic Sea Salt” som skall visa Bowmores marina toner. Denna håller 51,5% och kommer kosta strax över tusenlappen.

Källa: scotchwhisky.com