Professorn gör avbön: Mackmyra Moment Körsbär

0

Vad är nu detta då? gör avbön låter nästan som om professorn skulle ha haft fel i någon fråga? Så är naturligtvis inte fallet, utan det här handlar om ett uttalande från Whiskypoddens årskrönika där ovan (självut-)nämnda professor korade Moment Körsbär till årets sämsta 2017.

Varför då undrar ju då ni som inte lyssnat på avsnittet? Jo, motiveringen var enkel, hade blivit lovad av att få tillfälle att prova Moment Körsbär, men av någon anledning blev det inte av. Så det var det ganska tveksamma anledningen att dela ut det oförtjänta omdömet.

Naturligtvis uppmärksammades ju detta av själva som snarast ordnade fram den numera svårhittade Moment Körsbär för att få ett korrigerat omdöme.

Så hur var då denna udda fågel från Mackmyra?

Det stod ganska klart direkt i doften att detta inte var årets sämsta 2017. Körsbärsvinet som den lagrats på kändes igen tydligt, den lite godisaktiga sötman ligger tjock i doften, med en dragning åt bröd och malt.

Smaken däremot var lite av en besvikelse, mest för att doften var så lovande. Det här är en stiltypisk Mackmyrawhisky, även om man kan ana lite godis, karameller och körsbär i smaken. Den tar inte ut svängarna särskilt mycket, men en viss spritsighet (syra) från vinet ger den ett lite häftigare uttryck. Tyvärr en avsaknad av djup och komplexitet, jag hade hoppats på att den skulle vara mer som Moment Ledin, eller Moment Prestige som jag ju har haft ett ganska gott öga till.

Jag tror att den här skulle behöva ett antal år till på körsbärsfaten för att bli riktigt häftig, men min avbön blir ändå ett faktum: Detta är inte på något sätt 2017 års sämsta whisky.

Tack till för att ni tog er tiden att ordna så att jag fick prova den!

/