Världsrekord i rök, och vatted Islay

0

Hösten är här, och vad är väl bättre att värma sig med än livets vatten i skotsk tappning! Senaste beställningen blev ungefär som vanligt i storlek, och jag vet flera som sprang iväg och köpte Distillers edition.

Själv testade jag både Glendronach 15 Moscatel och Distillers Edition. Jag kan kortfatta beskriva dem som följer:

Jag är ju inte Speysidefan, men jag blir ändå hela tiden frestad att köpa en när den ser tillräckligt god ut i beskrivningen. Tyvärr blir jag nästan alltid negativt överraskad, och så även i detta fall. Glendronach 15 Moscatel är en oerhört len whisky med små inslag av Moscatel. Jag vågar säga att de som gillar Speyside-whisky skulle säga att den är bra och sofistikerad, men för mig är den alldeles för ”smooth”

Distillers Edition 2010 däremot är en helt annan historia. Lagavulin är ju som flera av er vet en rökig whisky med mycket salt, tång, jod och andra medicinalsmaker i botten, och det är onekligen spännande att slutlagra en sådan whisky i sherryfat. Jag måste säga att jag direkt i början nästan ryggade tillbaka av smakkrocken mellan sött och salt (och rök!), men allteftersom vänjer man sig vid detta och kan uppskatta den mycket komplexa smaken som denna whisky uppvisar. Min rekommendation kvarstår: GÅ OCH KÖP!

De som beställde Stronachie verkar ha varit mycket nöjda med den, så den får stå kvar som en rekommendera whisky att beställa (från Tyskland för €49).

Månadens whisky denna månad blir en oerhört prisvärd ö-whisky från ön som endast har ett destilleri. Jura är traditionellt inte så rökig som till exempel Islay-whiskyn, men fortfarande alltid en tydlig havskaraktär. Nu finns en sort som heter Superstition som enligt uppgift är en kraftig malt med utpräglad torvrökighet. Färgen är intensiv mahogny med smaktoner av honung, pinjenötter, torvrök och komplex kryddighet.
Personligen har jag alltid tyckt är för mjäkig och tråkig, men denna release är något jag definitivt tror kan vara en riktig höjdare.
Det som gör den mest fantastisk är möjligheten att beställa en namnkunnig specialversion av -whisky för endast €30 för 75cl!

En annan whisky jag vill slå ett slag för när vi ändå är inne på ö-whisky är Highland Park 12. Jag skulle tro att det här är den absolut bästa kompromisswhiskyn som finns (tangerad av Bowmore Enigma som dock är lite rökigare), och när jag säger kompromiss så menar jag att den nästan passar alla smaktyper (lätt rökig, ängsörter och torkad frukt i en fantastisk balans). Den kanske inte blir din favorit, men jag vågar lova att den går hem i de flesta sammanhang. Highland Park kommer från Orkney-öarna och är ett av de sex destillerier som fortfarande producerar sin egen malt. En flaska Highland Park är ett måste i barskåpet hos alla som uppskattar skotsk whisky helt enkelt.

Månadens special blir utan tvekan den nya releasen av 3/152 från Bruichladdich. Detta är världens rökigaste whisky vilket ju gör den till ett svårslaget partytrick att ha hemma. Jag har själv 2/140 som var den rökigaste whiskyn i världen innan, och i ärlighetens namn så är den ju roligare än den är god. Dock säger experterna att denna faktiskt börjar bli lite mer sofistikerad nu vilket gör att röken inte bara är en käftsmäll utan att det faktiskt finns ett antal andra intressanta smaker också.
Denna whisky är absolut galet dyrt prissatt eftersom de vet att whiskynördarna måste köpa den, och därmed måste jag ju också köpa den…..

Avslutningsvis vill jag tipsa Islay-fanatikerna om att det nu finns en riktig specialrelease från den oberoende buteljeraren Douglas Laing på bolaget, Big Peat. Detta är inte den vanliga rökbomben vi pratar om utan en mycket sofistikerad Vatted Malt (består alltså av whisky från flera destillerier). Jim Murray, redaktör och författare av boken Whisky Bible har utsett denna till Scotch Vatted Malt of the Year och om han säger det så är det inte så mycket mer att tillägga. Innehållet kommer från Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen (nedlagt sedan 1983)! Finns tillfälligt på bolaget, passa på!